Основна школа "Братство-јединство" из Куцуре и Средња стручна школа "4. јули" обележиле су разним активностима 26. септембар - Европски дан језика. Школе су се нашле на мапи образовних установа које овај дан празнују на иницијативу Савета Европе, уз уверење да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа.

Уз читаонице на одељењима за младе и одрасле особе, Јавна библиотека "Данило Киш" уредила је посебан простор на спрату установе за учење средњошколаца, припрему испита студената и активности на пољу разних истраживања.

Попис становништва у Србији спровешће се од 01. до 31. октобра 2022. године. По први пут ће се користити електронски упитници, а прелиминарни резултати биће познати до краја новембра. На попису становништва биће ангажовано око 20.000 људи, од чега 15.000 пописивача, 2.200 инструктора и 161 пописна комисија. Методологија је потпуно усаглашена са међународним стандардима, а сви подаци из пописа могу да се користе само у статистичке сврхе. Предузете су мере у циљу заштите података, и лични подаци се не могу користити у друге сврхе. Прелиминарни резултати пописа знаће се 30. новембра, док ће коначни резултати бити саопштени између априла 2023. и маја 2024. године.

Први дан октобра резервисан је за велику јесењу акцију одношења кабастог отпада с врбаских улица. Акцију ће спровести екипе "Чистоће" ЈКП "Комуналац" с почетком у 07.00 часова, саопштено је из предузећа.

Академија женског предузетништва у сарадњи са Удружењем грађана "Женски центар Хоризонт" и општином Врбас, организовао је данас трибина на тему родне равноправности "Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада". Ова тема посебно је добила на важности након недавног усвајања нових законских решења која уређују ову област, осмишљених да унапреде родну равноправности и уведу нове инструменте за њихово спровођење.

Пројекат Европске уније и Савета Европе "Квалитетно образовање за све" и ове године спроводиће се у Средњој стручној школи "4. јули", саопштено је из ове образовне установе.

Врбас је овог викенда домаћин традиционалног Панонског вашара - смотре фолклорних ансамбала Војводине који чувају музичко и културно наслеђе свих националних заједница које живе на овом простору. На Тргу Николе Пашића у оквиру Панонског вашара одржава се 43. Фолклорних традиција Војводине и 13. Фестивал дечјих изворних ансамбала, који су у Врбасу окупили чак 84 састава са 1.326 чланова, из више од 30 војвођанских општина.

Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, Јасна Бјелица и Ивор Лукин, чланови Општинског већа, представљали су општину Врбас на свечаности поводом Дана општине Грачаница.

Јавно комунално предузеће "Комуналац" саопштило је да ћу у уторак, 27. септембра, доћи ће до прекида у водоснабдевању у целом Врбасу.

Овог викенда Врбас је домаћин XXVII Сусрета резервних војних старешина Никшића, Плужина, Бања Луке, Приједора и града домаћина, традиционалног окупљања замишљеног да буде темељ очувања јуначког војничког наслеђа насталог у бројним ослободилачким ратовима и борбама. Скуп је отворен свечаношћу у Центру за физичку културу "Драго Јововић", на којој је председник општине Врбас Предраг Ројевић уручио плакете и захвалнице заслужним појединцима и представницима организација које су допринеле афирмацији удружења резервних војних старешина у неговању и вредновању војничке традиције и патриотизма. Данас је за све госте из четири града Црне Горе и Републике Српске уприличен пријем у згради Скупштине општине Врбас.

Последице јаког невремена које је у четвртак у поподневним сатима захватило и подручје општине Врбас, санирају се од раног јутра. Све екипе ЈКП "Комуналац" су на терену како би се у најкраћем року склонила стабла и грање са путева, саопштено је из предузећа.

Општина Врбас ове године део је кампање Европска недеља мобилности, која се обележава од 16. до 22. септембра. Ова кампања осмишљена је у циљу подстицања немоторизованих видова превоза у градовима и промоције здравих начина кретања која не штете животној средини.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, честитао је данас свим грађанима 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овим поводом застава Србије истакнута је на свим јавним институцијама, школама, установама и предузећима. Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт, а празнује се од 2020. године у Републици Србији и Републици Српској.

Радници ЈКП "Комуналац" санирали су дивљу депонију у Змајеву, саопштено је из предузећа. Посао обављен је на основу решења Одељења за инспекцијске послове Општинске управе Врбас.

КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

15. сеп 2022. КУЛТУРА

ЦКР организује сусрете српских књижевника у Врбасу

Након књижевног скупа "Lingua Pannonica", сусрета војвођа...

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

15. сеп 2022. КУЛТУРА

"Црногорско свијетло оружје" у Градском музеју

Отварањем изложбе под називом "Црногорско свијетло оружје...