Врбасу потребна енергетска ефикасност

Грађани Врбаса годишње на грејање потроше више од пет милиона евра, а ова сума могла би бити мања за око милион евра, показало је истраживање које је у општинама Врбас и Кула спровео Центар за слободне изборе и демократију, CeSID, у оквиру пројекта „Укључивање организације цивилног друштва у доношење енергетских и климатских политика на локалном нивоу”. Резултати овог истраживања презентовани су данас у Врбас на округлом столу, са циљем да се представници локалних самоуправа и организација цивилног друштва активније укључе у процес доношења енергетских и климатских политика на локалном нивоу.

Округли сто отворио је др Жељко Видовић, председник општине Врбас, који је исказао спремност локалне самоуправе да учествује у свим пројектима унапређења енергетске ефикасности и штедње. „Овај план веома је важан за општину Врбас због израде стратегије према којој ћемо моћи да унапредимо услуге, а истовремено остваримо уштеде. У том случају добијамо могућност да новац који уштедимо усмеримо у нове пројекте и унапређење стандарда“, рекао је Видовић.

Представљајући пројекат „Укључивање организација цивилног друштва у доношење енергетских и климатских политика на локалном нивоу“, Александар Мацура, саветник за енергетско планирање, истакао је да су општине Врбас и Кула укључене у пројекат због могућности да на различите начине користе различите енергетске ресурсе, уз обиље обновљивих, као што је биомаса. „Општине се налазе на водотоку који, такође, може бити искоришћен за производњу енергије, а познате су као центар прехрамбене и прерађивачке индустрије и та индустрије могу бити интегрисане у токове производње и потрошње енергије. Важно је и да ти токови могу бити корисни и за градове. Управо ове општине могу бити парадигма предности и особина Србије; налазе се на коридорима 10 и 4, на најплоднијој земљи, и оно што може да се уради у Врбасу и у Кули, може бити и путоказ за целу Србију“, рекао је Мацура.

Према резултатима истраживања, струја се, као најскупља енергија, у највећој мери користи за свакодневну припрему хране, у чак 69 одсто домаћинстава. „Наше истраживање на узорку од 400 испитаника показало је да свега 28 одсто домаћинстава зна прецизно колико струје месечно потроши у киловатима. Више од 80 одсто испитаника није знало колико месечно издваја за рачун према Електровојводини”, рекао је Ђорђе Вуковић, програмски директор CeSID-а.

“Циљ спровођења пројекта и израде будуће стратегије и акционог плана је да локална самоуправа усмери грађане ка принципима енергетске ефикасности, препозна њихове потребе и осмисли пројекат са којим бисмо могли да аплицирамо код постојећих фондова ЕУ. Примера ради, због недостатка изолације и дотрајале столарије на прозорима, трошимо више огрева него што нам је потребно. Грађани нису спремни на кредите да би евентуално решили ове недостатке, иако би дугорочно гледано трошкове грејања смањили за чак 50 одсто. Циљ нам је да домаћинствима предочимо ове могућности и помогнемо у реализацији акција штедње”, рекао је Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за енергетику. Он је истакао да је главни разлог за доношење одлуке о изради стратегије недостатак плана и новца код грађана за побољшање постојећег начина грејања. Иначе, реализација пројекта започела је у јуну ове године и трајаће 12 месеци. На крају пројекта и Врбас и Кула добиће енергетске стратегије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"