Поново услужни тов за „Carnex”

Компанија „Carnex” и Удружење произвођача свиња „СУС“ из Врбаса потписали су уговор о реализацији програма организоване производње свиња, саопштено је из врбаске месне индустрије. Циљ успостављања сарадње је очување домаћих произвођача свиња и њихово оспособљавање за опстанак у наредним годинама. Према одредбама уговора, „Carnex” ће локалним фармерима обезбедити сточну храну, која се производи у једном од пословних центара индустрије – Фабрици сточне хране „Vitamix”, и гарантује откуп товљеника по унапред договореној цени, док су набавка прасади, ветеринарски и остали послови обавеза произвођача. Програм ће се финансирати преко пословних банака, а у виду кредита пољопривредним произвођачима.

„Могућности пољопривредника су велике, а Удружење произвођача свиња 'СУС', које је основано прошле године, већ сада броји педесетак чланова који имају могућност да узгајају око 20.000 товљеника годишње. Реализацијом овог програма све интересне стране имају корист. Пољопривредници добијају сигурност у производњи, те ће моћи тачно да планирају приходе и расходе, а они бољи ће остваривати и већи профит. Подстиче се позитивна селекција произвођача, локални фармери се мотивишу за сталну едукацију и примену савременог начина производње. Локална заједница може да очекује отварање нових радних места, с обзиром на то да је већина фармера, који ће бити укључени у програм, из околних села у општини Врбас, што ће допринети обнављању традиционалних веза које су у прошлоси биле јаче. 'Carnex' ће, с друге стране, имати прилику да први пут, након неколико година, екстерно продаје сточну храну, те откупљује товљенике по унапред договореној цени“, наводи се у саопштењу Индустрије меса „Carnex“.

Задовољство због успостављања сарадње исказао је и генерални директор индстрије Hugh McReynolds, који је нагласио да се „Carnex“ и „СУС“ могу поносити овим достигнућем јер „помажу заустављање опадања националног стада које се скоро преполовило у протекле четири године“. „Некада је на територији општине Врбас била развијена производња свиња, управо у организацији компаније 'Carnex', а реализовала се преко земљорадничких задруга. Тада су индивидуални произвођачи производили више од 80.000 товљеника годишње. Последњих година је дошло до гашења услужног това и престанка сарадње између  'Carnex'-а и локалних фармера. Имајући то у виду, у сарадњи са Саветом за пољопривреду општине Врбас, креиран је нови програм, који је прилагођен данашњим условима привређивања. Оваква блиска сарадња уобичајена је у Америци, Канади, Аустралији, као и у Европској унији. Нама се пружа одлична прилика за развој овакве сарадње, на корист 'Carnex'-а и локалне заједнице, а на крају крајева и српске индустрије меса“, рекао је Hugh McReynolds.

Након што је између две стране закључен споразум, договорено је да анексе уговора који ће дефинисати цене сточне хране и цене товљеника потписују сами произвођачи и да ће они бити закључивани на период од четири месеца, колико траје један товни циклус.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"