За пољопривреду 20 милиона

Буџетом општине Врбас за пољопривреду у 2012. години предвиђено је око 20 милиона динара. Већина средства ће, према речима Слободана Теофанова, члана Општинског већа задуженог за пољопривреду, бити усмерена у развој пољопривреде, јер општина Врбас има велики аграрни потенцијал, док је један део, око пет милиона динара, предвиђен за комасацију катастарске општине Косанчић.

„Урађени су програми комасације за катастарске општине Савино Село, Куцуру и Косанчић. Посао почиње на Косанчићу, док ће се следеће године радити Куцура, а затим и Савино Село. Комасацијом ћемо уредити атарске путеве и парцеле које ће бити прилагодљивог облика за обраду. Са друге стране, добићемо већи обим државног земљишта које ћемо моћи да издајемо у закуп“, рекао је Теофанов. У овај посао део новца уложиће и Покрајински секретаријат за пољопривреду.

Пет милиона динара биће уложено у Фонд за развој локалне самоуправе, а један од пројеката новоформираног фонда је из области говедарства и предвиђа повезивање  млекаре „Дана“ и произвођача млека. „Према плану, јунице ће обезбедити АД 'Сава Ковачевић', а пољопривредни произвођачи ће бити у обавези да враћају кредит овој фирми у млеку. 'Сава Ковачевић' ће даље обрачунавати млеко и враћати кредит банци или Фонду за развој, у зависности где се фирма задужи, док ће наша улога бити да субвенцијама, преко Фонда за развој, камату од десет одсто, колико најчешће износи,  умањимо до износа испод пет одсто“, рекао је Теофанов.

Такође, предвиђена су и издвајања за Пољочуварску службу, која је иначе финансирана средствима прикупљеним издавањем државне земље. „Донели смо одлуку о заштити пољопривредних имања којом ће Пољочуварска служба, досада смештена у органима инспекција, бити пресељена у Јавну агенцију за зоохигијену и пољопривреду. Повећан је број пољочувара и уместо досадашњих девет биће их 15. У свим насељеним местима имаћемо по два опремљена пољочувара, с циљем да спрече крађе и анархију у атарима, али и смање подзакупљивање већ издатог државног земљишта“, рекао је Теофанов. Он је додао да је аграрним буџетом предвиђено и пошумљавање 290 хектара земљишта. „Ради се углавном о трстеницима, ливадама и пашњацима, као и о њивама пете или шесте класе. С овом акцијом ћемо кренути ове године и планска документа су већ дефинисана. Конкретне радове ће обављати ЈАЗИП, уз помоћ ЈКП 'Стандард', како би посао што боље био обављен“, рекао је Теофанов.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"