ДВД – Савети у случају пожара

Након трагичног случаја у Новом Саду у којем је шест младих лица изгубило животе у пожару у једној дискотеци, информативна служба Добровољног ватрогасног обратила се јавности и упозорила на све опасности неодговорног понашања, али и на правилно поступање у случају пожара.

„Пожар је реална опасност у којој поред материјалне имовине можете изгубити и живот. Немојте дозволити да вам се тако нешто догоди, обезбедите се на време. Већ колико сутра, уз помоћ стручног лица из најближе ватрогасне станице, направите план заштите од пожара за вашу зграду. Из подрума, гаража, тавана  уклоните све ускладиштене запаљиве ствари, старе часописе, кутије од фарби, разређивача и слично, као и стари намештај, гардеробу. Противпожарна степеништа и пролазе редовно чистите и обавезно одржавајте проходним, јер вам је то најчешће једини безбедни пут да сачувате свој живот и животе чланова ваше породице. Преконтролишите вашу ватрогасну опрему: апарате, црева, хидранте и одржавајте их у исправном стању. Научите да правилно активирате противпожарни апарат и подучите своје укућане у томе, јер у случају пожара нећете имати времена да прочитате упутство за употребу на налепници апарата. Научите своју децу да у случају пожара позову ватрогасце на број 93.

Уколико приметите пожар или осетите мирис дима у вашем стану или згради, позовите ватрогасну службу и никада немојте претпостављати да је неко то већ учинио. Ако у току ноћи приметите пожар, а немате аларм за случај опасности, изађите на прозор или у ходник и вичите: 'Пожар', тако да пробудите укућане и комшије, па позовите ватрогасце на телефон 193(93), а ако зовете са мобилног телефона са подручја општине Врбас, треба позвати број 021 – 704 – 123, дајући конкретне податке о месту пожара; адреса, спрат и број стана.
Уколико је пожар у некој просторији вашег стана, затворите врата те просторије и искључите довод електричне енергије. Позовите ватрогасце и евакуишите укућане. Ако је пожар мањег обима, покушајте гашење. Ако је пожар већег обима, напустите стан затварајући сва врата за собом, у супротном ће се, због дотока свежег ваздуха пожар брзо проширити на цео стан. Приликом евакуације важно је да се сви укућани окупе у истој просторији, јер деца због страха могу негде да се сакрију. Тек када су сви на броју, крените ка излазу. При евакуацији, спремите се за сусрет са густим димом и врелином, па ако имате времена, обујте ципеле са дебљим ђоном, обуците капут и обавезно вежите крпе и пешкире натопљене водом преко носа и уста. Приликом евакуације никад не користите лифт зато што се у току пожара ослобађа густ дим који садржи многа отровна испарења која брзо испуне окно лифта и саму лифт кабину, што проузрокује сигурну смрт од гушења за све који се у лифту налазе.

Уколико нисте непосредно угрожени пожаром, најбоље је да останете иза затворених врата свог стана. У случају да дим почне да продире око врата, натопите пешкире и крпе водом, ставите их око штокова и испред врата да спречите продор дима у стан. Ако је спољашњи ваздух чист, идите на терасу затварајући балконска врата за собом и сачекајте да ватрогасци заврше гашење пожара, јер у свом стану сте најбезбеднији.

Неугашени опушак цигарете никада немојте бацати кроз прозор или са терасе, јер ће у већини случајева завршити у соби, или тераси у неком од станова испод вашег и изазвати пожар. Неугашена цигарета је најчешћи узрочник катастрофалних шумских пожара и никада је не избацујте из возила у покрету“, наводи се у саопштењу информативне службе ДВД Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"