Златна медаља за ракију из Врбаса

Ненад Међедовић, дипл. инг. електротехнике из Врбаса, у слободно време експерт за справљање домаћих ракија од воћа, добитник је велике златне медаље за шљивовицу на престижном Сајму шљива који се већ годинама одржава у Осечини. У срцу Србије, у конкуренцији традиционално најбољих произвођача ракија који воће добијају из најквалитетнијих шљивика, Међедовић је скренуо пажњу жирија својим производом из Војводине и заслужио велику златну медаљу, заједно са најпознатијим великим произвођачима, попут Делте и других. На истом сајму произвођач из Врбаса добио је и златну медаљу за своју лозу и ове две медеље само су наставак низа признања за породично газдинство Међедовића, које с посебном љубављу слободно време посвећује ракији и њеном справљању.

„Ово је моја најзначајнија награда до сада и освојио сам је међу 56 узорака ракија. Велика златна медаља на Сајму шљива у Осечини, који се организује под покровитељством Министарства пољопривреде, сматра се највреднијом наградом међу произвођачима шљивовице. Комисију чине угледни професори и технолози, а предводи је доктор наука за јака алкохолна пића Нинослав Никићевић, професор на Пољопривредном факултету у Земуну. Доста данашњег знања дугујем управо њему, јер сам био његов курсиста више месеци и учио код њега о справљању ракија“, каже Ненад Међедовић.

На разним сајмовима Међедовић је до сада добијао златне медаље за ракије од шљива, грожђа, јабуке, вишње, кајсије и дуње. Самостално пече ракију двадесетак година, али је прво читао технолошке приручнике разних стручњака. „Прво знање добио сам у својој породици која је годинама пекла ракију, а после сам се, читајући и одлазећи на курсеве, стално усавршавао. Ипак, уз знање, важна је и љубав и страст према послу, коју сам ја наследио од оца и оба ђеда. Они су, такође, пекли ракију“, истиче Међедовић. За добру ракију, према његовом основном рецепту, потребно је добро воће, добро припремљен ком, на време урађен посао, квалитетна апаратура и посуђе, тачан период за одлежавање и квалитетно формирање. „Свака операција је подједнако важна и ако се у овом ланцу било шта прескочи и не одради како треба, то ће се показати у квалитету ракије. Зато, уз помоћ супруге Сандре која је технолог, надгледам сваки део посла, будем уз сваки казан који се пече, и стрпљиво пратим производњу. Ко мисли да на брзину спреми добру ракију, наложи јаку ватру и само чека, боље да не почиње овај посао“, каже воћар из Врбаса. Он и даље прати стручну литературу и строго се држи правила прописаних за производњу домаћих ракија.

„Некада је стављање шећера у ком било дозвољено, а сада је стављање у промет ракија које имају додатак било које врсте шећера, осим воћног, забрањено. Моје ракије немају никакве додатке, шећере, фарбе или селективне квасце. Нови трендови смањују и јачину ракије и нема више некадашњих јаких ракија. Не верујем да је ико икада у Црној Гори оставио лозову ракију испод 21 града, а сада се оставља на око 19 гради. Ракија је блажа за пет степени, али је њен мирис интезивнији, арома и укус лепши. Јаке или слабе ракије губе ароме и потребно је наћи меру и интервале у којим се то најбоље осећа. За сваку врсту ракије је то различито“, истиче Међедовић. Тај интервал за шљивовицу и лозу Међедовићи су изгледа прецизно пронашли и зато не изостају најсјајнија одличја на престижним такмичењима. Мирис, укус и осећај топлине коју шире, или флејвор, како га називају мајстори производње, код ракија Ненада Међедовића постаје све препознатљивији.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"