Више пријављеног насиља

Комисија за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас организовала је у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ округли сто на тему „За живот без насиља у породици“. Уз чланове овог тела округлом столу присуствовали су и представници свих институција које се баве овом проблематиком, полиције, тужилаштва, судства, социјалне заштите и других.

"Прошле године смо донели закључак да је насиље, захваљујући свима онима који су се укључили у решавање овог проблема, постало видљивије и успели смо да оснажимо жртве да проговоре. У периоду иза нас жртве су препознале институције као места на којима могу потражити помоћ", рекла је Марјана Мараш, председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности. Зорка Бајагић из Центра за социјални рад истакла је да се број пријављених случајева насиља у породици у односу на прошлу годину повећао за 100 одсто. "Прошле године смо имали 30 евидентираних случајева, док се током ове године тај број попео на 69. Морам истаћи да насиље није у порасту, већ да само имамо већи број оних који пријављују да трпе насиље. Највећи број случајева је евидентиран у нашем Саветовалишти за брак и породицу. Такође, изречено је и 18 пресуда за насиље у породици, имали смо 18 случајева узнемиравања члана породице, затим 18 случајева забране приласка члану породице и исто толико случајева забране приласка око места становања и места рада, као и три налога за исељење", рекла је Бајагић. Она је додала и то да се у 99 одсто случајева ради о психолошко – емотивном насиљу, затим у 70 одсто случајева је то физичко насиље и постоји нешто мањи број случајева економског и сексуалног насиља. "У 95 одсто случајева жртве насиља су женског пола, а насилници мушкарци и то брачни или ванбрачни супружници, док се у мањем броју случајева ради о деци или другим члановима породице. Жртва углавном трпи насиље неколико године", напоменула је Бајагић.

Шеф Националне службе за запошљавање у Врбасу Горан Калуђеровић истакао је да је потребно оснажити жртве насиља и у смислу њихове економске самосталности. "Општинска управа и Национална служба за запошљавање су у овој години помогли одређени број самохраних мајки које су по том основу биле ангажоване на јавним радовима за геронтодомаћице. У том смислу се изашло у сусрет оним женама које су посебно биле угрожене", рекао је Калуђеровић.
Говорећи о вршњачком насиљу, Славица Матијашевић, педагогиња у Гимназији „Жарко Зрењанин“ је истакла да је приметан пораст ове врсте насиља. "Пораст вршњачког насиља је вероватно условљен лошим стањем у друштву и односом према младима, као и могућностима које они имају у смислу развоја личности, афирмисања позитивних карактеристика у виду провођења слободног времена. Млади су у позицији да не могу да испоље своје афирмативне ставове него им се у свим областима нуди једна лоша слика нас одраслих и друштвених прилика уопште. Омладини се на свим корацима нуди лош пример, почев од новина до примера насиља у породицама, и све то проузрокује пораст вршњачког насиља", рекла је Матијашевић.

Сви учесници округлог стола поновили су закључак да је најважније оснажити жртве да пријаве насиље како би се друштво ухватило у коштац са тим проблемом у његовој правој мери.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"