Унапређење безбедности заједнички циљ

Одбор за безбедност општине Врбас одржао је данас састанак на којем је разматран Извештај о раду Полицијске станице за 2012. годину и актуелна безбедносна ситуација у прва два месеца ове године. Одбор за безбедност утврдио је будуће кораке локалне самоуправе и полицијских службеника на унапређењу сигурности грађана и њихове имовине. Састанку су присуствовали представници локалне самоуправе, Полицијске станице, председници савета и секретари месних заједница, представници Дома здравља "Вељко Влаховић" и други.

"Рад Полицијске станице Врбас на очувању јавног реда и мира и обезбеђењу личне и имовинске сигурности грађана у 2012. години био је добар. У односу на остале општине у Јужнобачком округу, наша општина се налазила у врху по броју откривених кривичних дела, као и по свим другим параметрима који оцењују рад полиције. Када говоримо о прва два месеца 2013. године, констатовали смо већи број кривичних дела који су узроковани низом различитих чинилаца. Један је снижавање новчаног цензуса за кривично дело са 15.000 на 5.000 динара, што аутоматски повећава број дела, а други усвајање Закона о амнестији. Овим законом многи починиоци кривичних дела нашли на слободи и веома брзо су поновили дела због којих су били санкционисани и на издржавању казни", рекао је након састанка Милан Станиморовић, председник општине Врбас.

Одбор за безбедност донео је закључак да се у првој половини ове године постави видео надзор на кључним местима у Врбасу и у насељеним местима, са жељом да се систем стално проширује, у складу са могућностима. "Покушаћемо да помогнемо Полицијској станици на подизању општег нивоа безбедности. Са овим извештајем и одлукама упознаће се и шефови свих одборничких група у Скупштини општине, јер на задатку унапређења сигурности морамо радити сви заједно", рекао је Станимировић.

Говорећи о тренутној ситуацији, самостални полицијски инспектор Вељко Милекић, командир Полицијске испоставе Врбас, рекао је да су најчешћа кривична дела из области имовинског криминалитета, краће и тешке крађе, а у јануару и фебруару забележен је и већи број разбојништава извршених уз претњу пиштољем или ножем. "Нека од тих дела смо расветлили, али нисмо у могућности да јавно износимо имена извршилаца. Важно је рећи да нису сва та дела остала нерасветљена, за готово половину имамо сазнања ко су извршиоци, они су процесуирани и чекамо даље исход кривичног поступка. Такође, улажемо максималан напор да решимо и сва друга", рекао је Милекић. Он је истакао да Полицијској станици треба још униформисаних лица, посебно због величине општине Врбас. "Пет села и велики град тешко је 'покрити' са овим бројем службеника. Немогуће је у тим околностима обезбедити контролу у сваком тренутку и упрво због тога Одбор за безбедност је донео закључак да Министарству полиције и Полицијској управи Нови Сад упути допис у којем би се тражило повећање броја полицијаца у општини Врбас, у складу са предвиђеном систематизацијом", рекао је Милекић и истакао да је констатовано да Полицијској станици у Врбасу недостаје 30 службеника. Он је рекао да се не може лако, након два месеца, утврдити да ли Закон о амнестији доприноси повећању кривичних дела, али да  то јесте потенцијална опасност. "Друга законска регулатива је допринела повећању броја кривичних дела, а то је измена Законика о кривичном поступку који предвиђа да се по службеној дужности гоне сва она кривична дела којима је причињена штета већа од 5.000 динара, док је до 31. децембра прошле године тај цензус био 15.000 динара. То је нама знатно отежало посао у смислу повећања броја кривичних дела која се гоне по службеној дужности и која изискују једнак ангажман времена, људства и средстава као нека друга кривична дела где су штете вишемилионске или се ради о повреди лица", рекао је Милекић.

Председник општине Станимировић је истакао да је састанак са полицијским службеницима био један у низу редовних, а да је у последња два месеца сличан сусрет организован два пута, посебно након притужби грађана и питања одборника на седници Скупштине општине.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"