Еколози против ГМО

Припадници Еколошког покрета Врбас (ЕПВ) затражили су да локални парламент прогласи општину Врбас зоном слободном од генетски модификованих организама (ГМО). Еколози су захтев за доношење декларације о забрани коришћења, узгоја и промета ГМО упутили председнику општине Милану Станимировићу, члановима Општинског већа и одборницима СО.

"Захтев смо упутили имајући у виду велики притисак међународних институција и крупног страног капитала, нарочито Светске трговинске организације и амбасаде САД на Владу Србије за измене Закона о ГМО, којима би се омогућило легализовање производње и промета ГМО у нашој земљи. Захтевамо да, попут руководства Чачка, Аранђеловца, Куле, Кикинде и Сомбора, Скупштина општине испољи бригу и одговорност за здравље своји суграђана јасним 'не' ГМО у општини Врбас", рекао је председник ЕПВ Ратко Ђурђевац.

Према његовим речима, на видело су избиле истине о превари и корупцији у светским институцијама, задуженим за оцену здравствене исправности хране и лекова, које су омогућиле продор ГМО хране на светско тржиште и њихову појаву у маркетима. "Реч је, пре свега, о америчкој Агенцији за храну и лекове (ФДА), која је 1992. године издала саопштење да 'није упозната са било каквим информацијама да се храна изведена новим методама разликује од остале хране'. Овај став су затим као свој прихватиле Светска здравствена организација и Светска трговинска организација, што је даље омогућило продор у национална законодавства и економије", рекао је Ђурђевац и истакао да штетне последице коришћења ГМО могу бити неплодност, имуна дисрегулација, убрзано старење и промене у јетри, бубрезима, слезини и органима за варење. "Зато сматрамо да би пропуштање ГМО у нашу земљу било непатриотски чин Владе Србије против здравља и безбедности народа, а помирљивост локалних власти била би сагласност на геноцид", поручио је Ђурђевац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"