Покрајина помаже превоз студената

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић потписао је уговоре o регресирању превоза студената у Војводини за 2013. годину са представницима 32 општине. Међу њима налази се и општина Врбас за коју је уговор потписао Вукашин Вујичић, помоћник председника општине. За ову намену Влада Војводине је обезбедила 40 милиона динара, а општина Врбас, уз град Панчево, добила је највише средстава, нешто више од 5,2 милиона динара.

Након потписивања уговора Петровић је поновио је да су високо образовање, побољшање услова студирања и повећање студентског стандарда, приоритети у раду Владе, посебно због утицаја на укупан развој друштва. Влада је обезбедила средства за регресирани превоз 3.442 студента, који свакодневно путују на међуградској, односно међумесној релацији до установа високог образовања на којима се школују. "Подаци говоре да се у покрајини, из буџета Војводине и буџета локалних самоуправа, користе значајна средства да би се студентима, који свакодневно путују на факултете, обезбедили бољи услови за студирање. У студентским домовима је смештено 3.028 студената, али за више од 1500 студената није било довољно места. То је разлог због чега Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој жели да покрене непосреднију сарадњу и заједничке акције са локалним самоуправама, како би се, у складу са потребама развоја тих локалних самоуправа, на најбољи могући начин решавала питања високог образовања и студирања", рекао је Петровић и додао да ће на тај начин бити смањени износи за регресирање превоза студената.

"Веома је тешко путовати сваки дан - увек се пропусти неко предавање или вежба. За квалитет студирања боље је да студенти станују у месту у коме студирају. Постојећа пракса која је обезбедила да студенти у студенстким центрима, по веома повољној цени, имају смештај и исхрану, говори у прилог идеји о изградњи нових студентских домова. Показало се да у појединим општинама ‘читава војска студената' путује сваки дан до факултета: у Панчеву више од 800, у Врбасу преко 350. То је разлог да се размотри и могућност отварања одељења појединих факултета у тим местима. Дисперзија високог образовања имала би велику корист за развој тих средина", нагласио је проф. др Петровић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"