Инвеститори из Италије посетили Врбас

Представници 24 италијанске компаније које производе електричну и термалну енергију из обновљивих извора, посетили су данас општину Врбас. Они су, како је презентовано, заинтересовани за изградњу биогасних постројења у Војводину и желели су да се на лицу места увере каквим капацитетима, могућностима и предностима располаже општина Врбас. Потенцијалне инвеститоре из Италије предводио је Ђузепе Форланели, председник Средњеевропске фондације, а њихов домаћин био је Милан Станимировић, председник општине Врбас. Ово, иначе, није први састанак заинтересованих страна, јер су пре два месеца представници општине Врбас боравили у Трсту и разговарали о могућностима сарадње.

О евентуалној будућој сарадњи и условима за које је неопходно да се испуне пре склапања партнерства, говорио је Ђузепе Форланели. "Успели смо да направимо примарне договоре за инвестирање са девет општина у Војводини. За сада је договорено око 13 милиона евра инвестиција. Такође, урадили смо анализе и добили чврста уверавања од ваших функционера и амбасадора да је сигурно и повољно инвестирати у Србију", рекао је Форланели. Према његовим речима, на овим пројектима ради се већ две године и они су сада спремни за реализацију. "Имамо обезбеђена финансијска средства за почетак, а сада чекамо да завршимо још само неке административне послове, како би кренули са послом. Недостају још три дозволе од стране надлежног министарства, као и понеке дозволе из локалних самоуправа. Очекујем да ће се до краја године кренути са првим инвестицијама и улагањима и све што је до сада било договорено са Општинском управом било и извршено на време и по договору", рекао је Форланели. Уколико дође до склапања партнерства и реализације инвестиције, локални стручњаци и инжењери отишли би на стручну праксу у италијанске фабрике и тако стекли примарно знање за управљање постројењима која се овде изграде.

Драган Стијеповић, заменик председника општине Врбас, истакао је да је састанак био прилика да се види како су будући партнери заокружили финансијску конструкцију. "Веома смо заинтересовани за конкретне инвестиције, као и то да видимо какви су њихови захтеви по питању локације и опремљености, како би и ми могли да будемо конкретни. Морамо видети и који вид сарадње желе пословни људи из Италије, посебно због законских оквира Републике Србије, али и да би знали који су то стратешки документи које мора да има локална самоуправа да би, уопште, могла да улази у овакав пројекат. Ово је сада већ врло конкретан разговор са много детаља и са јасним захтевима са њихове стране, што ми заиста морамо да искористимо. Уверени смо да ово може да буде врло озбиљна прича за Врбас, као и за још неколико локалних самоуправа у Војводини", рекао је Стијеповић. Он је појаснио да сарадња предвиђа изградњу постројења на биомасу за производњу електричне и топлотне енергије. "Онај део који је нама најинтересантнији је дистрибуција топлотне енергије, с обзиром на то да грејемо велики број домаћинстава у општини Врбас. Желели би смо, исто тако, да и јавне објекте прикључимо на тај систем и тако омогућимо људима да имају што јефтиније грејање, уз унапређење квалитета", рекао је Стијеповић.

Говорећи о предностима општине Врбас у односу на друге војвођанске општине, Стијеповић је апострофирао усвајање појединих стратешких докумената у области енергетике, које Европска унија препознаје као основ за даљу сарадњу. "Мислим да се и инвеститорима из Италије жури. Обезбедили су начин финансирања из ЕУ и желе да нађу партнера. И ми то треба да искористимо и да покажемо да можемо да одговоримо њиховим захтевима. То би била добра улазница за разговор и са неким другим инвеститорима. Енергетска ефикасност је област која је јако интересантна и мислим да можемо много тога да понудимо", рекао је Стијеповић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"