Чарнок и Шуваков салаш били тема научног скупа

Археолошка налазишта у близини Врбаса, Чарнок и Шуваков салаш, била су једна од тема великог научног скупа поводом обележавања 130 година од оснивања Српског археолошког друштва и 30 година од враћања оригиналног имена друштва. Домаћин овогодишњег највећег окупљања археолога у Србији, чак 101 домаћег и археолога из Црне Горе, Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Пољске, Немачке, Канаде, Велике Британије, САД, Швајцарске и Катара, био је Нови Сад, односно Музеј Војводине и Градски музеј Новог Сада.

"Првог радног дана у уводним рефератима са темом Археологија Војводине, презентован је историјат археолошких истраживања на подручју Војводине. У оквиру излагања музејског саветника Марије Јовановић из Музеја Војводине презентован је материјал и резултати дугогодишњег истраживања са праисторијског локалитета Чарнок. Историјат ископавања средњовековних локалитета Чарнок и Шуваков Салаш изложио је професор Средњовековне археологије на Филозофском факултету др Дејан Радичевић", рекла је једна од учесница скупа, археолог из Музејске збирке Културног центра Врбаса Весна Гргуровић.

Преносећи атмосферу са научног скупа, она је истакла да се у дискусији поставило питање порекла популације која је подигла цркву на Шуваковом салашу у XIII веку, "испод које су констатовани остаци насеља које је било подигнуто још у X веку и  настањено носиоцима бјелобрдске културе, мешавином мађарског и словенског становништва". "Црква се издваја својим триконхалним обликом који је карактеристичан за централну Србију, али у раном средњовековном периоду и касном XIV веку. Реч је о јединственом примерку цркве северно од Саве и Дунава, тачније, црква је јединствена и хронолошки и просторно. Имала је импозантне размере, а приликом ископавања пронађени су и остаци позлаћених икона. Из ових података наслућује се да је вероватно крајем XII века ове крајеве настанила популација чије би порекло требало истражити обнављањем ископавања, за шта су заинтересовани и стручњаци са Филозофског факултета у Београду и Музеја Војводине у Новом Саду. Нови подаци који би били добијени овим истраживањима свакако би били најзначајнији за становнике Врбаса, јер би биле исписане нове странице историје града, досада непознате", рекла је Весна Гргуровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"