Еколошки покрет поново пријавио "Витал"

Еколошки покрет Врбаса поднео је локалној и републичкој инспекцији пријаве против "Витала" због поновног аеро загађења. Пријаве ЕП стигле су због понашања менаџмента уљаре и поред забране инспекције да се користи и један други енергент осим гаса, "због неисправних котлова и циклона за пречишћавање крупних нечистоћа". Због свега што се догађа, ЕП је од Агенције за приватизацију затражио и поништење приватизационог уговора "Витала".

"У периоду од протеста у јуну и пријаве аеро загађења, неодлучност инспекција да истрају у намери затварања неусловне енергане 'Витала', охрабрило је руководство ове фирме да настави са ложењем силосног отпада! Инструкција за затварање постројења требала је стићи локалној инспекцији из ресорног министарства, али у Србији није десило да се по сили закона затвори нека фабрика због загађивања околине, па је процедура већини непозната. Oдустајање од затварања енергане републичка инспекција објашњава важношћу учешћа отпадних вода 'Витала' за оптимални рад будућег Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, које финансира ЕУ, и зато се 'Витал' не сме затворити", наводи су у саопштењу ЕП.

Због одсуства реакције државних органа ЕП је поднео захтев Агенцији за приватизацију за поништење приватизационог уговора "Витала". Еколози сматрају да запослени и остала лица која су стекла право на бесплатне акције у овој фирми треба да задрже своја власничка права, а да се повереници "Витала" требају намирити из имовине и средстава холдинга "Инвеј", који је у власништву Предрага Ранковића Пецонија. "У образложењу смо навели нашу основану сумњу да купац, већински власник, несавесно располаже имовином субјекта приватизације супротно одредбама Уговора, при чему је угрозио континуитет у обављању делатности, никада није доставио гаранције за инвестиционо улагање на начин утврђен Уговором, нити је извршио исто у значајнијем обиму, није инвестирао у субјект приватизације на начин, у облику и року утврђеном Уговором, што је узроковало девастацију производних средстава, затим није испоштовао одредбе Уговора о решавању питања запослених, те је њиховим прекомерним отпуштањем угорзио одрживо функционисање фабрике, као и да континуирано од преузимања контроле над фирмом, немарним и несавесним односом, угрожава животни амбијент у делу квалитета површинских вода и амбијенталног ваздуха", наводи се у захтеву Агенцији за приватизацију. Захтев је упућен и Влади Републике Србије и Агенцији за борбу против корупције, због "основане сумње да постоји континуирано подмићивање одговорних људи у ресорним институцијама од стране власника 'Инвеја', зарад одржавања неприродног стања на терену а у сврху нелегалног стицања добити".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"