Еколози поздравили одлуку СО Врбас

Еколошки покрет Врбаса поздравио је једногласну одлуку Скупштине општине Врбас о озваничавању Декларације о забрани коришћења, узгоја и промета генетски модификованих организама. Овај документ почетком године предложио је Еколошки покрет Врбаса, а неколико месеци касније и ОО Демократске странке Србије.

"Овом одлуком Врбас се придружио групи од преко 80 локалних управа у Србији, које су декларативно прогласиле своју територију за слободну зону од ГМО. С обзиром да је највећи пословни субјекат у нашем локалу МК комерц, власник шећеране Бачка, Карнекса и око 4.500 ха плодног земљишта, уједно и представник Монсанта за цео регион, ова Одлука Врбаса додатно добија на тежини. Међутим, све ове декларације биће мртво слово на папиру ако надлежна фито-санитарна инспекција не буде радила свој посао", наводи се у саопштењу ЕП Врбаса.

Еколози су подсетили да ова инспекција функционише у оквиру Министарства пољопривреде и једина је технички и кадровски опремљена и обучена за идентификацију генетски модификованих пољопривредних култура. Такође, активисти ЕП Врбаса указују на чињеницу да постојећи Закон дозвољава до 0,9% ГМО примеса у готовим производима, што се мора променити. "Грађани морају знати за постојање и најмање количине ГМО у производу и то се јасно мора назначити у његовој декларацији. Највећу улогу у броби против ГМО има цивилни сектор, који својим укрупњеним иницијативама за обележавање ГМО производа мора вршити притисак на државне институције, као и својим основаним сумњама захтевати од инспекције испитивање састава производа и проверу пољопривредних култура на присуство ГМО", наводи се у саопштењу Еколошког покрета Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"