Дан општине Врбас

Свечаном седницом локалног парламента и доделом награда истакнутим појединцима и установама, данас је обележен Дан општине Врбас. Свечаности у биоскопу „Југославија“ присуствовали су много гости из суседних општина, представници Амбасаде Русије, затим представници разних институција, установа, организација и удружења из Србије, Хрватске и Црне Горе, као и многи грађани општине Врбас.

Отварајући седницу Марјана Мараш, председница СО, изразила је задовољство због „складног суживота разних националних заједница у општини Врбас, коју прожима дух толеранције, међусобно уважавање и поштовање“. „Без обзира ко у наредном периоду буде чинио већину у Скупштини општине, локална самоуправа и грађани морају бити одлучни и истрајни у намери да Врбас постане погодно место за живот, да обезбедимо даљи развој пољопривреде, индустрије, образовања, здравства, културе и спорта, и да од еколошки црне тачке у Европи, постанемо оно што треба да будемо. Општина Врбас мора постати средина у којој ће своју шансу и могућност за живот, рад и стваралаштво видети сви људи добре воље који желе добробит својој породице и желе да живе од свог рада“, рекла је Мараш.

Милан Станимировић, председник општине Врбас, укратко је подсетио окупљене на резултате који су остварени у претходном периоду и захвалио свим људима који су дали свој допринос бољем животу у општини Врбас. „Постигли смо неке од резултата са којима се можемо поносити, нешто је остало да се уради и мала касније, а надамо се да ћемо сви заједно и даље радити на добробит свих грађана општине Врбас. Били смо једна од најразвијенијих општина у бившој Југославија, а данас смо постали жртва транзиције, са великим проблемом незапослености. Упракос тешкој ситуацији, у сарадњи са Фондом за капитална улагања услели смо да у инфраструктуру општине Врбас, кроз око 70 разних пројеката, уложимо 2,5 милијарде динаре“, рекао је Станимировић и подсетио на пројекте санације мостова, изградњи спортских сала и амбуланти, затим изградњи канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода и другим пројектима.

Дан општине Врбас повод је и за доделу годишњих награда појединцима и установама који су својим радом и деловањем допринели афирмацији друштвене заједнице у многим областима. Овогодишњи лауреати су: Петко Копривица – новинар, Александар Саша Суботин – свештеник, Милорад Мажић – фудбалски судија, и Основна школа „20. октобар“, која ове године слави пола века рада. Награду у име Милорада Мажића, оправдано одсутног, примио је његов отац.

Образложења одлука жирија за доделу Награда општине Врбас:

Петко Копривица је рођен 1951. године и активно је  присутан у српском новинарству више од четири деценије. Највећи део професионалног стажа, започетог 1973. године, провео је у Јавном предузећу за информисање 'Врбас' где је и сада запослен.

У међувремену четири године био је дописник и уредник у дописништвима Политике и Политике експрес у Новом Саду и Љубљани и десет година уредник и репортер у РТС - ТВ НС. Читавог досадашњег радног века остао је везан за Врбас и редовно објављивао запажене прилоге из свих области друштвеног живота и рада у овој средини. Само у последњих десет година, као сарадник Политике из Врбаса, објавио је на страницама тог листа више од 500 ауторских репортажа, приказа и белешки.Углавном су у питању афирмативни, добронамерни текстови у којима у први план, пером и речником расног репортера, истиче добре примере, вредности и достигнућа по којима се, у најпозитивнијем смислу, карактерише врбаска општина. Аутор је култних документарних серија на ТВ Бачка — 'Приче из комшилука' и 'Путујући Црном Гором'. За поменута остварења Петко Копривица је добио неколико значајних признања Удружења новинара Србије и Друштва новинара Војводине, као и вредних награда на међународним фестивалима ТВ репортаже 'Интерфер' у Сомбору, 'Травел фест' у Суботици, 'Селу у походе' у Великој Плани, 'Прес караван пријатељства' у Бањалуци и др.

Као посленик јавне речи запажено се бави и хуманитарним радом, тако да је до сада, захваљујући његовим репортажама, у неколико случајева анимирана шира јавност да се обезбеде куће за две породице, трошкови лечења за неколико наших суграђана, помоћ у храни, одећи и новцу за неколико социјално угрожених породица. Петко Копривица је оставио снажан траг у укупном јавном животу и културно-уметничком аматеризму у овој средини — као глумац-аматер, рецитатор, редитељ и водитељ, чиме се активно бави више од три деценије. Новинар  је препознатљив по специфичном стилу, достојанственом  наступу, карактеристичном гласу и огромном  стваралачком опусу који свакако заслужује највише признање које додељује наша локална самоуправа.

Александар Саша Суботин рођен је 1984. године. Од 2008. године као лаички пастор, и свештеник преузима дужност у Куцури. Исте године успоставља сарадњу са хуманитарном организацијом 'ТАБИТА' из Новога Сада и са хуманитамим организацијама у Холандији, Фарским острвима, Великој Британији, Шведској, Швајцарској, Немачкој и САД. Захваљујући донацији из Холандије 2009. године у Куцури се обезбеђује простор за рад цркве, дограђују се просторије за Ромски културни центар, као и просторије за друштвене потребе. Велики део радова су обавили волонтери из холандског града Лирдама који су целог лета поменуте године били у волонтерском кампу у Куцури.
Од 2009. до 2013. године, у општини Врбас је подељено 40 тона прехрамбених артикала за 150 углавном ромских породица. Подељено је 35 тона половне гардеробе, велика количина средстава за личну и кућну хигијену. Ромској деци у општини су подељене школске торбе и школски прибор. Захваљујући ангажовању Саше Суботина и волонтера подељено је 10.000 божићних пакетића свој деци у вртићима и основним школама у Врбасу и свим насељеним местима општине Врбас. Пакетићи су подељени и општинском Црвеном крсту, удружењу МНРО у Врбасу и Каритасу у Куцури. Обезбеђена су ортопедска помагала, постељина и санитетски материјал  Геронтолошком центру  и  Општој болници у Врбасу. У сарадњи са Општом болницом и Медицинским центром 'Вељко Влаховић' организовани су превентивни прегледи за децу и одрасле, као и серија едукактивних предавања о здравственом просвећивању и здравим стиловима живота посебно када је у питању ромска популација. Хуманитарна помоћ је дељена социјално најугроженијим породицама и појединцима, без обзира на њихову националну, верску или било коју припадност.
Ценећи остварене резултате, ентузијазам и велико ангажовање свештеника Александра Саше Суботина у његовом хуманитарном раду на пружању помоћи угроженима, а пре свега Ромској популацији додељује му се Награда општине Врбас као највише признање које наша локална самоуправа додељује значајним појединцима и организацијама.

Милорад Мажић, магистар пољопривредних наука, рођен је у Врбасу 1973. године. Милорад Мажић играо је фудбал у млађим категоријама за фудбалски клуб Врбас, ФК Војводина из Новог Сада и ФК Нови Сад из Новог Сада. Од 1996. године активно је почео да се бави фудбалским суђењем. Прву савезну лигу суди од 2004. године, а Супер лигу Србије од 2006. године.

Милорад Мажић је већ дужи низ година најбољи фудбалски судија у Републици Србији и спада у ред најбољих фудбалских судија у Европи и свету. На ФИФА интернационалној листи фудбалских судија Милорад Мажић налази се од 2009. године. Судио је Европско фудбалско првенство до 17 година у Немачкој 2009. године, Европско фудбалско првенство до 21 године у Данској 2011. године и Светско фудбалско првенство до 20 година – Мундијалито у Турској 2013. године. Од 2012. године Милорад Мажић члан је елит категорије најбољих светских фудбалских судија, а од 2013. године члан је елит категорије најбољих  европских фудбалских судија. Тренутно се налази на скраћеној листи кандидата за фудбалског судију за Светско фудбалско првенство 2014. године у Бразилу. 2012. годину завршио је на 12. месту најбољих светских фудбалских судија по Међународној фудбалској асоцијацији за историју и статистику (ИФФХС). Судио је значајне утакмице Лиге шампиона: Барселона – Спартак Москва, Борусија Дортмунд – Манчестер Сити, Париз Сент Жермен – Валенсија, Арсенал – Наполи, полуфинале Лиге Европе Фенербахче – Бенфика. У Републици Србији је три пута проглашаван за најбољег фудбалског судију, 2009, 2011. и 2012. године. Судио је седам вечитих дербија Партизан – Црвена звезда.Милорад Мажић је увек са поносом истицао да је из Врбаса.  Додељујући му највише признање које додељује наша локална самоуправа желимо да изразимо наше поштовање за остварене резултате, и да истакнемо  колико смо поносни што један такав спортиста и стваралац јесте грађанин Врбаса.

Ове године Основна школа „20. октобар“ у Врбасу као васпитно образовна установа обележава 50 година успешног рада. Школа има три основна сегмента рада који је чине изузетном , а то су пре свега: организација рада, резултати у васпитно-образованом раду и сарадња са друштвеном заједницом.

У свом полувековном  трајању ова школа је успела да оствари такве резултате у васпитно образовном процесу који је сврставају у сам врх образовних установа у Републици Србији. То је данас уређена и добро организована школа са фискултурном халом, ђачком кухињом и новим учионицама. Задњих година ученици ове школе на општинским, покрајинским и републичким такмичењима остварују изузетне резултате који су сигурно резултат великог напора и воље њених наставника, ученика и управе. Ова школа је карактеристична и по томе што њу похађа и један број  ученика који долазе из удаљених делова Врбаса, са салаша и из рубних делова индустријске зоне Врбаса. Школа је предузела низ афирмативних активности, како би свим ученицима обезбедила што пријатније и креативније услове за учење и боравак.

Посебан резултат који разликује ову од других школа је укључивање школе у Програм образовања одраслих. Учествујући у огледном програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Комисије Европске уније - Развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији – 'Друга шанса', ова школа је од 70. укључених у пројекат проглашена по оствареним резултатима и начину рада за најуспешнију школу у огледном програму, који се у Републици Србији реализује од 2011. године. По мишљењу професора Филозофског факултета из Београда који су експерти на пројекту 'Друга шансa', изузетни резултати које је Основна школа „20. октобар“ из Врбаса остварила постигнути су захваљујући високо мотивисаном наставничком тиму и школском менаџменту који су од почетка пројекта радили на стицању и унапређењу компетенција неопходних за ефикасан рад са одраслим. У овој школи веома успешно организује се размена ученика и професора са Руском Федерацијом. Ценећи остварене резултате у васпитно образовном процесу, организацији рада, ангажовање наставног кадра и ученика у ваннаставним активностима, остварене разултате на такмичењима, а посебно кадрове и стручњаке у свим областима рада, дипломате, професоре, лекаре, уметнике и друге, које је ова школа изнедрила у задњих пола века, Основној школи „20. октобар“ из Врбаса додељује се Награда општине Врбас као највише признање које наша локална самоуправа додељује изузетнима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"