Борба против насиља обавеза за цело друштво

Према статистичким подацима, у општини Врбас ове године забележен је нешто мањи број случајева насиља у породици, саопштено је округлом столу “За живот без насиља”, који се одржава поводом међународне кампање „16 дана активизма против насиља у породици“. Округли сто посвећен борби против насиља у породици одржава се већ дужи низ година и стални учесници на њему су представници Полицијске станице, Центра за социјални рад, надлежног суда и тужилаштва, Дома здравља "Вељко Влаховић", Националне службе за запошљавање, општине Врбас и НВО и удружења грађана.

Представници Полицијске станице Врбас изнели су податак да је ове године смењен број поднетих кривичних пријава за насиље у породици, а 20 одсто тужби је одбачено. Као најчешћи узроци насиља наведени су алкохолизам и наркоманија, истакли су представници Дома здравља, док су представници Центра за социјални рад изнели податак да је у овој служби у 2013. години регистровано 67 случајева насиља у породици. "Од овог броја, у 11 случајева жртве су била малолетници а 56 одрасла лица. Чак 54 жртве су биле женског пола а само два мушког. Евидентиран је 31 случај физичког насиља, 24 случаја психичког насиља и један случај сексуалног насиља", рекла је Маја Куч, педагог у Центру за социјални рад.

На округлом столу разговарало се и о вршњачком насиљу које је, како се чуло, присутно у свим школама. Чак 81% ученика основних и средњих школа на територији општине Врбас изјашњава се да постоји вербално насиље, а нешто мањи проценат да постоји и физичко насиље. Због свих ових појава констатовано је да је веома важно бавити се  превнецијом насиља у свим деловима друштва. "Друштва се разликују по свом односу према насиљу. Морамо да се бринемо о томе, бавимо превенцијом и осмишљавамо мере и средства за борбу против насиља", рекла је Славица Матијашевић, педагог у Гимназији "Жарко Зрењанин".

О значају укључивања свих релевантних институција у ову акцију и обавези целог друштва да се бори против насиља у породици, говорила је Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбас. "Имамо успешну сарадњу са свим важним установама на локалном нивоу и добре односе са органима и институцијама који се баве овом проблематиком на вишем нивоу. Имамо потписани протокол о поступању у случају насиља у породици и ова сарадња даје резултате", рекла је Мараш.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"