ИМ: Један од приоритета је израда ГИС система

Директор ЈП "Дирекција за изградњу" Игор Миловић најавио је скори почетак израде геоинформационог система на нивоу општине Врбас, који служи за правилно планирање развоја. Убудуће ће сви аналогни подаци који су данас похрањени на разним адресама и у разним службама и установама, бити дигитализовани и обједињени у оквиру ГИС система.

"Овај систем колоквијално се назива 'мапе које говоре'. То је скуп база података, програма и хардвера који пружа нове могућности у манипулацијама просторним подацима, посебно повезивањем графичких података о простору са табеларним подацима. На тај начин се постиже већа ефикасност у управљању просторним ресурсима и планирању будућих потреба заједнице. ГИС је инструменст високог квалитета који подржава и убрзава процес доношења одлука", појаснио је Миловић. Он је истакао да ГИС подразумева преклапање неколико слојева који садрже податке о различитим темама, а сваки слој је повезан са својом базом података, те се њиховим комбиновањем отвара могућност за нове врсте анализа. "ГИС ће у себи објединити податке карте и књиге непокретности, затим мрежа струје, воде, гаса, даљинског грејања, телекомуникација и отпадних вода, катастре дрвећа, гробља, зелених површина, биотопа и водених површина, путне мреже и много чега другог. Важан је и за пољопривреду јер ће омогућити да се на једном месту оствари увид у површине парцела, кастарске бројеве, власничку структуру, податке о хипотеци или закупу, а може садржати и мапу култура, податке о врсти земљишта, врсти хибрида, штеточинама које се појављују или хемијској анализи земље", рекао је Миловић.

Према његовим речима, ГИС се уводи ради повећања укупне ефикасности и ефективности администрације и повећања квалитета услуга. "У геоинформациони систем би требало бити укључена сва јавна предузећа, Општинска управа, Пошта, Телеком, СББ, банке, пољопривредне станице, Пореска управа и многе друге установе. Сви ће појединачно имати обавезе да дигитализују своје податке и имаће могућност да њима управљају у оквиру система, а имаће и увид у податке других. Једним кликом миша долазиће се до података до којих се некада долазило након месеци потраге. Каснимо за осталим градовима у изради овог пројекта и морамо се потрудити да надокнадимо изгубљено, због чега смо израду ГИС-а пројектовали у плану пословања за 2014. годину", рекао је Миловић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"