Будућност у обновљивим изворима енергије

Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас и Друштво инжењера и техничара Врбаса организовали су данас радионицу под називом „Примена обновљивих извора енергије“. О обновљивим изворима енергије, технологијама базираним на њима, као и управљању енергетским ресурсима на локалном нивоу, говорили су проф. др Душан Гвозденац, мр Мирослав Кљајић, МSc Александар Анђелковић и други.

„Наша локална самоуправа је свесна потенцијала којим располажемо у области обновљивих извора енергије, али и колико се они мало користе. Не гледамо на то само са еколошког, већ и са економског аспекта, односно жеља нам је да коришћење обновљивих извора енергије буде у функцији подршке одрживом развоју, што је и наша обавеза у смислу поштовања одлука које је донела Скупштина општине. Наше студије и анализе су показале да се више од шест милиона евра годишње потроши на грејање у јавном сектору и домаћинствима, а када уђемо у структуру тих енергената, видимо да сав тај новац напусти нашу општину, а добар део и државу. С друге стране, када узмемо у обзир да у нашој општини имамо озбиљан ресурс као што су жетвени остаци пољопривредне производње, које користи само два одсто домаћинстава и само једна школа, или геотермални извори који се уопште не користе, док се соларна енергија користи само спорадично, онда је јасно да морамо покушати потражити решења за потрошњу енергије и енергетску ефикасност на неким другим местима и на неки други начин", рекао је пред почетак радионице Горан Пејовић, члан Општинског већа задужен за енергетику, и оценио да управо овакви семинари промовишу те нове могућности.

Вишња Ђукић, секретарка ДИТВ и сарадница Канцеларије за енергетски менаџмент, истакла је да су радионица и семинар организовани у оквиру пројекта „Обновљива енергија у градовима“, који спроводе градови Осијек и Нови Сад, а Врбас је једна од 12 општина јужнобачког округа која је укључена у његову реализацију.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"