Помоћ логопеда све чешће потребна

Помоћ, савет или препоруку у говорно језичком развоју у последњих нешто више од пола године, колико у  Општој болници Врбас постоји логопедска служба, затражило је око 80 деце и младих особа. Њима на располагању стоје услуге логопеда Лидије Марјановић, која истиче да је најважније препознати код деце сметње у говорно језичком развоју и реаговати што раније, а погрешно мислити да ће се проблем решити сам од себе.

"Постоји могућност да се се у области говора делује и у каснијем узрасту, али тада резултати, у великој мери, зависе од мотивације, жеље и уложеног труда. Такође, често постоје и сметње у читању, писању, рачунању, а деци се из неразумевања замера и родитељи погрешно сматрају да не улажу довољно труда и рада у учење или комуникацију”, каже Лидија Марјановић. Она истиче да свака средина има своје специфичности, али се препознаје тренд увећања проблематике отежаног говора, немогућности правилне обраде звука или одређеног знака, и ту је сарадња са логопедом и консултативни прегледи, као и саветодавно усмерење рада на релацији деца – родитељи, незаменљива. Служба за консултативне прегледе – Логопед налази се крај Дечјег и школског диспанзера у Дому здравља "Вељко Влаховић", и радно време је понедељком, средом и петком од 08.00 до 14.00 часова, а уторком и четвртком од 13.00 до 19.00 часова. За иницијални разговор, преглед и договор о терминима посете није потребан упут нити било какво друго званично усмерење.

Логопед Лидија Марјановић са задовољством је напоменула да се често догађа да грађани донирају или усмеравају донације играчака, радних помагала и ситних потрепштина за ову службу, истичући примере Славице Кнежевић, која је уложила много труда да анимира произвођаче играчака, власнике продавница и појединих предузећа да помогну служби, и Зорана Огњановића, власника предузећа "Самба кафа", који је служби донирао монитор са унапређеном резолуцијом и звучнике за рад са децом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"