Радионица посвећена Архуској конвенцији

Еколошки покрет Врбаса и Канцеларија за младе општине Врбас одржали су радионицу на тему примене Архуске конвенције у локалу, којој су присуствовали млади чланови локалних удружења и вопонтери Црвеног крста Врбаса. "Покушали смо дати одговор на који начин принципи Архуске конвенције могу бити алат за ефикаснији рад активиста, за бољу продорност до доносиоца одлука и које вештине су неопходне за достизање партнерских капацитета са представницима јавног сектора", рекао је Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета и предавач на радионоци.

Како се чуло на радионици, државне институције обично су "слабовиде за волонтерску енергију изван станачког активизма, па познавање и примена закона у области која занима волонтере даје бољу шансу за респект доносиоца одлука". "Јавни сектор је готово окован правилима и стриктним поштовањем прописа. Знати формулисати питање или захтев, усмерити га на право место, поновити га на следећој инстанци уколико је потребно, затим знати елаборирати идеју, заштитити је од злоупотреба, пласирати је доносиоцу одлуке, бити упоран и имати стрпљење, стално се обучавати и преиспитивати, здруживати се са сродним душама или стварати партнерства, неке су од вештина и део карактера активисте са потенцијалом да направи позитивну промену", истакао је Ратко Ђурђевац и додао да је зато потребно говорити о овим темама и упознавати се са правима која су на располагању активистима свих врста.

Скуп је искориштен за нова познанства, договорене су заједничке активности у наредном периоду и нарочито наставак едукације. Радионоица је спроведена у склопу пројекта "МОПАЛ - модел примене Архуске конвенције у локалу", који финансира Министарство пољопривреде и заштите животне средине и 0пштина Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"