Општини Врбас три милиона франака за ЕЕ

Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас саопштила је да је Врбас, заједно са још три града у Србији, изабран за партнера у вишемилионски вредном пројекта Energy cities, који спроводи Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији. Према овој одлуци, општини Врбас припашће 3.090.000 швајцарских франака за унапређење енергетске ефикасности, а постоји могућност да јој припадне и додатних 720.000 франака за изградњу зграде Регионалне енергетске канцеларије за Војводину и Србију.

"Као резултат вишегодишњег рада и добре сарадње КЕМ и локалне самоуправе на развоју система енергетског менаџмента, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, стигло је још једно у низу признања за општину Врбас. Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији, у оквиру нове стратегије сарадње за период од 2014 – 2017. година, одлучила је да у области енергетике, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије реализује будуће пројекте са Србијом. У периоду од 2014 - 2017. СЕЦО ће финансирати реализацију једног новог пројекта у Србији и то кроз директну сарадњу са одабраним локалним самоуправама. Глобални циљ пројекта је унапређење општинске инфраструктуре и капацитета, коришћење обновљивих извора енергије, унапређење енергетске ефикасности и подизање свести о значају ових области. У ширем смислу, пројекат треба да допринесе повећању животног стандарда, да подстакне економски развој и да допринесе глобалним напорима за ублажавање климатских промена.

Пројекат Energy cities је запoчет прелиминарном селекцијом свих општина у Републици Србији од којих су 43 ушле у избор за анализу. У ширем избору је било 15, а у ужем избору 6 локалних самоуправа. Детаљна анализа шест општина (Врбас, Рума, Панчево, Параћин, Ужице и Крушевац) спроведена је од старне конзорцијума консултаната. Општина Врбас, заједно са општинама Параћин, Крушевац и Ужице, ће бити укључена у Energy cities пројекат за локални ниво власти у Србији, и то у све три компоненте овог пројекта: 1. награда за енергетску ефикасност European Energy Award, 2. инвестиције у унапређење енергетске ефикасности јавних објеката, 3. изградња капацитета за даљу надградњу и усавршавање.

У погледу награде за енергетску ефикасност European Energy Award прве три општине које ће ући у процес сертификације су: Врбас у напредној категорији, Ужице у просечној и Крушевац у основној категорији. За инвестиције у унапређење енергетске ефикасности кроз енергетску санацију јавних објеката у 4 изабране општине биће додељено 7.518.000 франака. Врбас, као најбоље оцењена општина, добила је највећи део ових средстава - 3.090.000 франака и опоционално још 720.000 франака за изградњу зграде Регионалне енергетске канцеларије за Војводину и Србију. Општина Врбас се представила са широком лепезом пројеката у оквиру енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и енергетског менаџмента, те је и Врбас окарактерисан као локална самоуправа која има најбољу видљивост свих пројеката и може бити светли пример за подизање свести о енергетској ефикасности у региону. Врбас, као општина са најбоље развијеним тимом за управљање енергијом - Канцеларијом за енергетски менаџмент, и са јасним концептом и ставовима према својим будућим активностима, биће подржана у термалној рехабилитацији школских зграда, као и у развоју регионалног енергетског центра, високо видљивог, који би служио као пример добре праксе другима широм Војводине и Србије или Војводине. Као општина на напредном нивоу, Врбас ће бити награђен са ЕЕА у 2015. години. Такође, може се размотрити да Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас подржи мере за изградњу капацитета у координацији са активностима у другим општинама", наводи се у саопштењу Канцеларије за енергетски менаџмент општине Врбас.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"