За загађење одговоран кулски "Комуналац"

За загађење латералног канала И-64 између Куле и Врбаса одговорно је Јавно комунално предузеће "Комуналац" из Куле, саопштио је Еколошки покрет Врбаса. До ове информације еколози су стигли приватним каналима, а резултат су анализе Покрајинске водне инспекције.

"Водна инспекција утврдила је да се догодила хаварија на канализационом воду, који је под притиском испиран и то уз примену хемикалија за разлагање наталожених масноћа у цевима. Из цеви су нечистоће изливане 15 дана, прво у атмосферски, а онда у латерални канал до Врбаса. До тада чист канал, пун рибе, спржен је и уништено је све што је у њему било, у дужини 6,5 километара. Одговорни за хаварију су из ЈКП 'Комуналац' из Куле. Инспекција је наложила хитне мере санације", саопштили су из Еколошког покрета Врбаса, уз упозорење да се ради о чистом немару са тешким последицама по природу и могућим последицама по здравље грађана.

Еколошки покрет је тужилаштву и полицији у Врбасу доставио копију записника Покрајинске водне инспекције. "Пратимо како ће инспекција даље поступати, у смислу подношења прекршајне пријаве, а нарочито тужилаштво, којима је сада знатно олакшан истражни поступак. Инспекција је ефикасно реаговала на нашу пријаву, али је не можемо до краја похвалити, јер нам је ускратила информацију о инспекцијском надзору. До записника смо дошли приватним каналима. Зашто је инспекција затајила подносиоцу пријаве налазе са терена, иако смо у самој пријави захтевали информацију о њиховом поступању?", питају у покрету.
 
Од Покрајинске инспекције за заштиту животне средине, како кажу, нема никаквих информација, иако је познато да је и ова инспекција обишла терен.  "Тајновитост у раду отвара простор за спекулације, чиме још више нестаје поверење грађана у државне службе. Стога грађани радије нама подносе пријаве и дојављују аномалије са терена, него онима који примају плату то да раде", наводи су у саопштењу Еколошког покрета Врбаса.

КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...

Почиње Равно Село Филм Фестивал

29. јун 2022. КУЛТУРА

Почиње Равно Село Филм Фестивал

У четвртак, 30. јуна, почиње V Равно Село Филм Фестивал и...

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

28. мај 2022. КУЛТУРА

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

Жири XXXIII Невеновог фестивала деце песника, који ради у...