Представљен пројекат управљања енергијом у општинама

У подизање енергетске ефикасности 23 објекта у Врбасу, Параћину, Ужицу и Крушевцу биће уложено око 8,5 милиона евра, речено је јуче на презентацији Пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, која је одржана у Клубу посланика. Министарство рударства и енергетике очекују да ће тај пројекат, који се спроводи са Владом Швајцарске, показати пут и другим општинама у Србији како може да се уштеди око 40 одсто енергије.

Пројекат има за циљ да доделом неповратних средстава за реконструкцију одабраних јавних зграда, повећа енергетску ефикасност у јавним објектима јединица локалне самоуправе, као и да допринесе јачању система енергетског менаџмента у општинама, кроз међународно признату Европску награду за енергију и њене методе, те да допринесе повећању институционалних и стручних капацитета релевантних носилаца интереса на националном и локалном нивоу. Енергетско санирање укупно 23 објекта требало би да буде завршено наредне године.

Државни секретар Стевица Деђански казао је да енергетска безбедност, одрживи развој и борба против климатских промена, не могу да се замисле без квалитетне практичне политике за унапређење енергетске ефикасности. "Поред доприноса смањењу негативног утицаја енергетског сектора на животну средину и климатске промене, унапређена енергетска ефикасност такође смањује зависност од увоза и подиже конкурентност привреде, животни стандард и квалитет живота грађана. Примена мера енергетске ефикасности подстиче привредне активности у земљи, па тако и регионални развој", рекао је Деђански. Он је нагласио да општине у Србији играју веома важну улогу у реализацији политике енергетске ефикасности. Оне су истовремено произвођачи енергије и воде, потрошачи и снабдевачи, планери и узори и следствено томе, у општинама се обједињују све активности Пројекта.

Општину Врбас на промоцији пројекта у Клубу посланика представљали су Маријан Мијановић, члан Општинског већа задужен за привреду и инвестиције, Дамир Иванић, члан Општинског већа задужен за енергетику, и Ина Косанић, службеник за послове енергетског менаџмента.

Помоћник министра Милош Бањац нагласио је значај и високе амбиције овог пројекта који финансира Влада Швајцарске Конфедерације, а који заједнички реализују Министарство рударства и енергетике Републике Србије и Државни секретаријат за економске послове Швајцарске Конфедерације (SECO). "Резултатима који се састоје од енергетске рехабилитације, више од 20 јавних зграда у два града и две општине у Србији (Крушевац, Ужице, Параћин и Врбас), Пројекат енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији, допринеће смањењу потрошње енергије, а увођењем Европске награде за енергију као међународно признате методе и подршке систему управљања енергијом, на повећање знања и капацитета локалних експерата, тиме и јачању система енергетског менаџмента, чиме ће директно допринети испуњењу најважнијих циљева политике енергетске ефикасности Републике Србије", казао је Бањац.

Представници четири општине указали су на индивидуални ангажман у области енергетске ефикасности, као и на планиране активности за време трајања пројекта. Уз буџет од 8,4 милиона евра, 23 школе, вртића и других јавних зграда биће реновирано у складу са високим стандардима енергетске ефикасности. На тај начин ће се остварити уштеде трошкова за енергију, смањити трошкови одржавања на дуги рок и допринети здравом окружењу за кориснике зграда, а посебно неколико хиљада ученика, наставника и грађана који ће директно имати користи од овог пројекта.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"