Иницијатива за именовање улица: "Не заборавимо хероје"!

Грађани Врбаса који су у децембру 2016. године својим потписима покренули иницијативу да се једна од улица у граду означи именом покојног Драгана Грубића, ратног ветерана који је бранио Србију на караули Кошаре 1998. и 1999. године, и хуманитарног радника који је 2004. године изгубио живот у покушају да спаси туђи, поново су актуелизовали свој предлог у жељи да идеју спроведу у дело.

"Молимо Скупштину општине Врбас да изађе у сусрет грађанима Врбаса и одговори на поднету иницијативу. Предали смо 1.500 потписа наших суграђана у децембру 2016. године, с жељом да се од заборава сачува лик једног храброг и поштеног младог човека, искреног патриоте, који се несебично жртвовао и борио за слободу, и на крају изгубио живот спашавајући друге људе. Ово је покушај да се означавањем једне улице његовим именом, Врбас, барем на трен, одужи свом јунаку. Само је важно да будући нараштаји сазнају ко је био Драган Грубић и сачувају успомену на његов лик и дело. Уверени смо да ће локална самоуправа и Скупштина општине Врбас дати зелено светло за наш предлог и тако трајно од заборава сачувати јуначко и хумано деловање покојног Драгана Грубића. Наше уверење у позитиван исход предлога утемељено је још приликом сакупљања потписа за иницијативу, када су у многим јавним предузећима и установама скоро сви радници својим именом и презименом стали иза овог предлога", стоји у обраћању јавности покретача иницијативе.

У међувремену, Комисија за именовања тргова и улица дала је предлог која улица треба да понесе Драганово име, и остало је да се о свему званично позитивно изјасне сви чланови овог тела, о чему већ постоји усмени договор. Иначе, уз покојног Драгана Грубића, према предлогу који је разматран на седници Комисије за именовање тргова и улица, улице са својим именом требали би да добију и тројица трагично настрадалих полицајаца из Врбаса: мајор Милорад Рађеновић, Гојко Војновић и Александар Пантовић, који су животе изгубили у рату на Косову и Метохији. 

Покретачи иницијативе у обраћању јавности још једном су желели да подсете како су о смрти Драгана Грубића, 2004. године, известиле поједине дневне новине.

"Са 18 година је отишао у рат, у 24. је као војни ветеран стао у одбрану својих повређених и погинулих сабораца. У 26. години је изгубио живот тако што је покусао да спасе туђи. Нема ничег светијег него погинути спасавајући туђ живот.
Драган Грубић, оснивач и председник хуманитарне организације 'Браниоци отаџбине 98-99', сахрањен је на градском гробљу у Врбасу. Међу неколико хиљада рођака и пријатеља, овог младића је на вечни починак испратио и готово комплетан ратни штаб Приштинског корпуса на челу са генерал-пуковником Владимиром Лазаревићем. Дошли су генерали и пуковници да последњи пут поздраве свог Грома.

'У среду, 24. марта 2004. године, враћали смо се из Крушевца где смо положили венац на споменик палим борцима у НАТО агресији. Код Параћина, око 16.35, испред нас је с пута слетео 'пасат' и ударио у банкину. Одмах смо се зауставили и Драган је први истрчао како би помогао том возачу. Нажалост, није стигао да спасе још један живот. Док је прелазио аутопут, ударио га је други аутомобил', прича у шоку Југослав Зорић, Драганов вршњак. Као осамнаестогодишњаци, заједно су 1999. године, као граничари бранили Србију на граници са Албанијом.

'Драган је био припадник елитног 53. граничног батаљона. Обукао је униформу јуна 1998. године, а од августа па све до 16. јуна 1999. године, био је тамо где је било најтеже, на Кошарама. На самој граници са Албанијом', прича Југослав. Њихов заједнички друг и саборац Драган Вучковић додаје да су њихову јединицу назвали 'Громови'. Драганово шифровано име било је Гром 1".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"