ЦК Врбаса: Трибина о људским правима старих

Црвени крст Врбаса, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Војводине, организоваће у среду, 31. октобра, едукативну трибину на којој ће се разговарати о људским правима старијих особа.

"Развој и медицина продужавају људски живот, али тиме се повећава ризик од дискриминације и кршења људских права. Старосна дискриминација и предрасуде према старијима у пуној се мери толеришу и тиме се повећава ризик од злоупотребе, насиља над старијима и искључености. Поштовање људских права старијих је добробит читавог друштва јер старије особе и даље дају допринос читавом друштву кроз искуство, мудрост и знање, али потребно је да им је омогућен и приступ заснован на правима. У оквиру пројекта 'Унапређивање приступа људским правима старијих особа у Републици Србији', 2015. године настао је приручник 'Увод у старење и људска права старијих', чији су аутори Невена Петрушић, Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић. Црвени крст Србије реализовао је овај пројекат који се бави људским правима старијих, заједно са пилот студијом о финансијском злостављању старијих, у партнерству са Help Age International из Велике Британије, уз финансијску подршку Делегације Европске уније. У изради приручника за обуку учествовала је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Планирана трибина је интерактивна и кроз дискусију обрађује тему старења и људских права старијих, као и тему заговарања. Намењена је пре свега старијим особама да би се упознали са концептом људских права са једне стране, а са друге стране да би их подстакла и обучила како да та права траже и остваре путем заговарања. Након оваквих едукација - трибина у 25 општина у Србији, родиле су се веома јасне заговарачке теме на локалном нивоу, које су биле повезане са остваривањем права старијих особа и побољшањем квалитета живота у заједници. По завршетка или у паузи трибине, следи и кратки, анонимни упитник намењен старијима који треба да употпуни слику о старијима, о њиховој слици о себи, својој околини, процени угрожености њихових потреба и права", саопштено је из Црвеног крста Врбаса.

Реализатори трибине су Лидија Риц-Рихтер и Вера Жарковић, стручни сарадници Црвеног крста Војводине. Трибина се одржава у Центру за физичку културу "Драго Јововић", са почетком у 10.00 часова.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"