ЦК Врбаса: Трибина о људским правима старих

Црвени крст Врбаса, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Војводине, организоваће у среду, 31. октобра, едукативну трибину на којој ће се разговарати о људским правима старијих особа.

"Развој и медицина продужавају људски живот, али тиме се повећава ризик од дискриминације и кршења људских права. Старосна дискриминација и предрасуде према старијима у пуној се мери толеришу и тиме се повећава ризик од злоупотребе, насиља над старијима и искључености. Поштовање људских права старијих је добробит читавог друштва јер старије особе и даље дају допринос читавом друштву кроз искуство, мудрост и знање, али потребно је да им је омогућен и приступ заснован на правима. У оквиру пројекта 'Унапређивање приступа људским правима старијих особа у Републици Србији', 2015. године настао је приручник 'Увод у старење и људска права старијих', чији су аутори Невена Петрушић, Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић. Црвени крст Србије реализовао је овај пројекат који се бави људским правима старијих, заједно са пилот студијом о финансијском злостављању старијих, у партнерству са Help Age International из Велике Британије, уз финансијску подршку Делегације Европске уније. У изради приручника за обуку учествовала је и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Планирана трибина је интерактивна и кроз дискусију обрађује тему старења и људских права старијих, као и тему заговарања. Намењена је пре свега старијим особама да би се упознали са концептом људских права са једне стране, а са друге стране да би их подстакла и обучила како да та права траже и остваре путем заговарања. Након оваквих едукација - трибина у 25 општина у Србији, родиле су се веома јасне заговарачке теме на локалном нивоу, које су биле повезане са остваривањем права старијих особа и побољшањем квалитета живота у заједници. По завршетка или у паузи трибине, следи и кратки, анонимни упитник намењен старијима који треба да употпуни слику о старијима, о њиховој слици о себи, својој околини, процени угрожености њихових потреба и права", саопштено је из Црвеног крста Врбаса.

Реализатори трибине су Лидија Риц-Рихтер и Вера Жарковић, стручни сарадници Црвеног крста Војводине. Трибина се одржава у Центру за физичку културу "Драго Јововић", са почетком у 10.00 часова.

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...