Нове технологије у "Комуналцу"

Као један о лидера у области дистрибуције пијаће воде који у континуитету врши модернизацију водоводног система и уводи напредне технологије, Јавно комунално предузеће "Комуналац", заједно са општином Врбас, организовало је презентацију система даљинског очитавања водомера - "Лора". Скуп у Врбасу окупио је представнике предузећа која пружају услугу дистрибуције воде из целе земље и из суседне Мађарске. Они су имали прилику да прво виде кратак филм о развоју водовода у Врбасу, а затим се упознају са новом иновативном технологијом кроз призму предузећа које је увело овај систем у пословање - ЈКП "Комуналац", као и кроз призму произвођача ових водомера - турске фирме "Бајлан".

Примену и предности система који ће ускоро бити стандард за све водоводе, представио је руководилац ПЈ "Водовод", Мирослав Фејса, док је о позицији лидера у области водоснабдевања, коју "Комуналац" тренутно има, говорио директор предузећа Синиша Адамовић.

"Водовод у Врбасу први је имплементирао технологију даљинског праћења потрошње воде из система на водозахвату. То нам омогућава да интервенишемо и предузимамо мере у тренутку, да увек  будемо упознати са наглим повећањем или падом потрошње воде, да на време обавештавамо потрошаче о свим променама. Ради се о технолошком искораку који обезбеђује и смањење губитака на систему, јер то је једна од премиса свих који се баве водом, а то је да смање техничке губитке и сву произведену воду испоруче до потрошача и наплате", рекао је Адамовић.


Оцењујући скуп у Врбасу, председник општине Милан Глушац истакао је задовољство што Јавно комунално предузеће "Комуналац" предњачи у овој области у региону, те да би било веома добро пројекат додатно развијати. "Уколико одемо до краја, до крајњих корисника, били би први у Европи који имају цео систем са даљинским очитавањем потрошње. То показује да локална самоуправа и 'Комуналац' желе да унапређују своје услуге и модернизују друштво, као и да смо поуздан партнер за реализацију свих пројеката. Не бојимо се нових технологија и позивамо и друге да понуде своје пилот пројекте за реализацију у нашој општини. У области водоснабдевања учинили смо много, имамо подршку немачке KfW банке и циљ нам је да уз модернизацију, решимо и све проблеме дистрибуције пијаће воде у селима општине Врбас", рекао је Глушац.

Представник турске компаније "Бајлан" Ендер Јулахас изразио је жељу да се у будућности прошири подручје на ком се пројекат развија, као и да се наставе контакти и подршка партнерима који су се одлучили за увођење система "Лора".  

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...