Нова обука за личне пратиоце детета

У Врбасу је данас окончан други циклус тродневне обуке за услуге личног пратиоца детета. Проласком кроз обуку двадесетак особа стекло је званични сертификат за пружање ове врсте услуге из области социјалне заштите. Услуга личног пратиоца подразумева додатну подршку деци са сметњама у развоју која похађају редован образовни систем. Ова обука акредитована је од стране Републичког завода за социјалну заштиту.

Полазнике обуке обишли су и Милан Глушац, председник општине Врбас, Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања, и Нада Батрићевић, директорка Центра за социјални рад.

"Ово је друга година да организујемо ове обуке и битно нам је да нашим суграђанима пружимо додатну могућност да дођу до посла, али и да особе са сметњама у развоју добију додатну подршку. Добро је да лица која су заинтересована за овај посао имају званичну лиценцу за пружање ове услуге, и надам се да ћемо пронаћи неке моделе да и ова услуга постане део редовне социјалне заштите", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас.
 
Данијела Илић, чланица Општинског већа, истакла је да је ове године фокус у припремама пред обуку био усмерен ка незапосленим лицима, тако да су за учешће у обуци изабрана лица са евиденције Националне службе за запошљавање, како би у будућности лакше дошла до посла личног пратиоца. "Када будемо имали лиценцираног пружаоца услуге, лица са званичним сертификатом, који се добија на оваквим обукама, имаће предност при ангажовању. Лични пратиоци пружају подршку деци са сметњама у развоју при увођењу у образовни систем и стоје им на располагању при свакодневним активностима у школи. Припремама за пружање нових услуге у социјалној заштити желимо да дамо допринос обележавању 03. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом", рекла је Илић.  

"Стандарди су веома јасни и предвиђају ангажман пружаоца услуге који може бити из јавног, цивилног или профитног сектора. Веома је добро да је општина Врбас препознала значај подршке деци са сметњама у развоју и њиховим породицама и надам се да ће овај сертификат личним пратиоцима омогућити да брже дођу до ангажмана", рекла је Ивана Копривица, ауторка и водитељка Програма за покретање услуге личног пратиоца детета. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"