Врбас добио буџет за 2019. годину

Општина Врбас добила је буџет за 2019. годину. Након петнаесточасовне расправе на XVI седници локалног парламента, последњој у овој години, одборници владајуће већине усвојили су буџет који је пројектован на 1,55 милијарди динара, за 10,2 одсто више него у 2018. години.

"Планирано повећање темељи се на повећању пореза на зараде од 25 милиона динара, повећање пореза на приходе од самосталних делатности од четири милиона динара, прихода од давања у закуп грађевинског земљишта јер ће половина од укупно 120 милиона планираних за 2018. бити реализовано у 2019. години, затим приходи од пореза на имовину биће већи за девет милиона динара, као и на темељу увећања наменских трансфера од виших органа власти. Значајно учешће имају и пренета неутрошена средства из 2018. године, укупно 120,9 милиона динара. Врбас бележи константан раст пореских прихода и трансфера од других нивоа власти, што нам омогућава добро планирање буџета и његову реализацију у високом проценту", рекао је образлажући план општинске касе Милан Глушац, председник општине Врбас.


Говорећи о расходној страни, Глушац је прецизирао да је план расхода утврђен на 1,677 милијарди динара, што представља увећање од 12,58 одсто у односу на годину на истеку. "Повећање расхода извршено је у складу са упуством за израду буџета Министарства финансија. Ради ефикаснијег рада повећање ће имати сви индиректни корисници буџета - Предшколска установа 'Бошко Буха', ЦФК 'Драго Јововић', Културни центар, Народна библиотека, месне заједнице, Центар за социјални рад, Дом здравља, Геронтолошки центар, основно и средње образовање, спортска удружења и клубови", рекао је Глушац. Према његовим речима, значајан део буџета за 2019. годину биће усмерен у инфраструктурни развој - наставак модернизације водоводне мреже, уређење образовних установа, домова културе у Врбасу и Равном Селу, затим гасних водова, израду пројектно-техничке документације и друге пројекте.


На овај предлог замерке су изнели поједини опозициони одборници, због чега су у разматрању буџета у појединостима поднели 15 амандмана. Њихова идеја, између осталог, била је да се део средстава намењених за плате фунцкионера преусмере у важне пројекте енергетске ефикасности, затим у подршку предшколском и школском спорту, пољопривредним газдинствима и предузетницима. Ови амандмани нису добили подршку већине, па је буџет за 2019. годину усвојен онако како је и предложен Скупштини општини Врбас на разматрање.

Осим Одлуке о буџету, одборници су усвојили и Одлуку о ребалансу буџета за 2018. годину. Разматране су и усвојене и одлуке које су се тицале уређивања грађевинског земљишта, о доношењу Локалног антикорупцијског плана, о локалним комуналним и административним таксама и накнади за заштиту и унапређење животне средине. Одборници су дали сагласност и на програме пословања свих јавних и комуналних предузећа и установа чији је општина оснивач. Расправљало се и о стању безбедности саобраћаја на путевима у општини Врбас, као и о Стратешком плану развоја социјалне заштите за период од 2018. до 2021. године.

На дневном реду нашао се и предлог статута општине Врбас, а такође и одлуке о просторном распореду јавних основних школа  и ПУ "Бошко Буха". Одборници су дали сагласност да се комунална предузећа "Комуналац" и "Стандард" дугорочно кредитно задуже. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"