Гимназијалци представили Врбас на скупу средњошколаца у Турској

"Ученици Гимназије 'Жарко Зрењанин', заједно са вршњацима из још пет европских земаља, протекле недеље учествовали у осмодневном Call for Partners Erasmus + KA1 – Youth Mobility (Exchange) пројекту личног развоја. Овај занимљив пројекат реализован је у периоду од 19. до 27. јануара 2019. под називом 'Историја почиње'. Домаћин свих учесника била је Турска, а активности су се највећим делом одвијале у граду Акчају.

Ученици средњих школа из шест земаља Европе и Азије прошли су кроз многобројне активности у овом програму и тако добили прилику да представе себе, своју школу, свој град и земљу. Учесници су допутовали из неколико земаља: Пoљске, Турске, Бугарске, Румуније, Италије и Србије, а домаћин је била средња школа İstanbulluoğlu Social Sciences High School из града Баликесир.

Нашу школу су представљали ученици: Дајана Лаловић, Анастасија Хромиш, Ивана Буквић и Балша Бечић, које је на програму пратила менторка, професорка Мира Бјекић. Током Интернационалне вечери, земље учеснице најпре су представиле своја национална јела, обичаје и костиме, а затим је уследио и званични програм. У року од осам дана спроведен је низ активности, укључујући производњу костима и торњева од рециклираних материјала; приповиједање кроз глуму, покрет и интернет; практичне задатке за куповину, упознавање са културним и историјским знамењем Акчаја кроз индивидуалне задатке за сваки тим.

Током посете ученици и њихови ментори су учествовали на формалним састанцима са координатором националног координатора за образовање, гувернером округа и градоначелником града Баликесира. Врбаски гимназијалци са пута су се вратили пуни позитивних утисака, богатији пријатељствима и новим животним искуствима. Према њиховим речима, овај програм је једно од највећих животних искустава и зато с нестрпљењем очекују наредни сусрет са својим вршњацима.

Галерију фотографија са програма Erasmus+ можете погледати у прилогу, а ову прилику искористили бисмо да се захвалимо и свим пријатељима наше школе који су подржали учешће на овом пројекту и за наше пријатеље у Турској припремили разноврсне дарове. Посебну захвалност дугујемо Општини Врбас, Млекари 'Дана', А.Д. 'Витал', А.Д. 'Медела' и свим појединцима који су учинили да учешће на овом пројекту буде незаборавно за све учеснике".

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф.

Галерију фотографија можете видети овде.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"