Дуално образовање за потребе привреде

Представницима школа, компанија и градских администрација јуче је у Скупштини Града Новог Сада представљен Национални модел дуалног и предузетничког образовања. Промоцију којој су присуствовали и представници општине Врбас, организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према речима помоћнице министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић локална самоуправа има важну улогу у овом моделу образовања, јер представља спону између привреде и образовања. Она је изјавила да су кључне теме нови Закон о дуалним студијама, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција, а циљ је да се обједини процес стицања теоријских знања и практичних вештина.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш позитивно је оценио повратак система који подразумева симбиозу привреде и образовања. Он је истакао да ће план уписа у средње школе у Војводини у потпуности бити усклађен са исказаним потребама привреде, а те податке прикупљају привредне коморе.

"Највећи изазов у имплементацији дуалног образовања у нашој локалној самоуправи је стварање подстицајног окружења за привредне субјекте као партнере у реализацији дуалног образовања, као и анимирање привредних субјеката за сарадњу. Важно је да чујемо глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те кореспонденције нема успеха. Радна оспособљеност младих треба да буде у складу са захтевима привреде. Привредна комора Србије је припремила Водич за компаније у дуалном образовању", рекла је координатор за дуално образовање у општини Врбас Мира Недић.

У презентацији Националног модела дуалног и предузетничког образовања такође су учествовале помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић и директор регионалне Привредне коморе јужно-бачког управног округа Оливера Симовић. Оне су присутним приближиле "Одлуку о избору организатора, реализатора и програма стручног усавршавања од јавног интереса за запослене у установама основног образовања и васпитања у области развоја предузетништва у основним школама", коју је донело Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и "Правилник о ближим условима, начину рада, активностима и саставу тима за каријерно вођење и саветовање у средњој школи". 
КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...

Награда "Раде Томић"  Горану Лабудовићу Шарлу

15. јул 2019. КУЛТУРА

Награда "Раде Томић" Горану Лабудовићу Шарлу

Књижевнику из Врбаса, Горану Лабудовићу Шарлу, додељена ј...

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

12. јул 2019. КУЛТУРА

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

Управни одбор Културног центра Врбаса расписао је конкурс...

Културно лето Змајево 2019

24. јун 2019. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

Змајево ће наредних дана бити домаћин велике културно-заб...

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

24. јун 2019. КУЛТУРА

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм...