Ученици из Врбаса у пројекту "Отпад као енергент"

Ђаци и наставници из петнаест средњих школа из Србије, међу којима су и Средња стручна школа "4. јули" и Гимназија "Жарко Зрењанин" из Врбаса, учествују на завршној, дводневној конференцији у склопу пројекта “Отпад као енергент” (ОКЕ-ј). Циљ пројекта је да средњошколци стекну знања о заштити животне средине и управљања отпадом, као и да се упознају с праксама које могу да спроводе у свакодневном животу код куће и у заједници у којој живе. Конференција се одржава на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Ивана Кртолица, професорка биологије и хемије у Средњој стручној школи, докторанд на ФТН-у и координаторка пројекта за Врбас, у акцију је укључила своје ђаке и ђаке еколошке секције из Гимназије. "Наши ученици имали су прилику да се упознају с појмовима као што је инсинерација, одлагање отпада, коришћење отпада као енергента и чују како се то ради у земљама Европске уније. Деца су кроз радионице радила прорачуне колико би нам новца требало за одређена решења, колико би нам то донело добити. Ми смо те прорачуне радили за општину Врбас и то би могла бити нека полазна тачка нашој локалној заједници у области заштите животне средине", рекла је Кртолица. Уз професорку, ССШ "4. јули" у пројекту је представљао и ученик Вељко Перуновић, а Гимназију "Жарко Зрењанин" ученик Јован Ђуричић и професорка Ана Перишић.

Идеја за овај пројекат настала је јер се увидело да за ширење знања у овој области већ постојеће капацитете у средњим школама треба подржати. Други дан конференције предвиђен је за посету цементари Lafarge у Беочину и акредитованим лабораторијама на ФТН-у.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"