Пољопривредна стручна служба обележила 60 година рада

Пољопривредна стручна служба Врбас приредила је данас свечану академију поводом обележавања значајног јубилеја - 60 година од свог оснивања. Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић истакао је овим поводом, да је ова стручна служба, током шест деценија постојања, била расадник врхунских стручњака и бавила се унапређењем пољопривреде у овом делу Војводине.

"Задовољство ми је што имам прилику да вам се обратим поводом великог јубилеја - шест деценија успешног рада ове стручне службе у Врбасу, чија је репутација, стицана пре свега знањем, посвећеношћу и прегалаштвом свих оних генерација агрономских стручњака, које су свих ових година биле у служби непосредних пољопривредних произвођача", истакао је Радојевић и истовремено указао на важност коју је ова служба имала у повезивању са научним институцијама и свима онима који учествују у креирању мера аграрне политике.

Радојевић је нагласио да се главни циљеви стручних саветодавних служби, огледају у њиховом стручном и саветодавном раду, посвећености у едукацији пољопривредних произвођача везано за ширење и трансфер научних сазнања ка пољопривридницима, у области нових технологија, иновације, као и нових трендове у производњи. То је, како је др Радојевић истакао, и кључ у постизању бољих производних резултата значајних за унапређење и развој пољопривредне производње, те развој сеоских заједница у којима пољопривредници живе и раде.

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат за пољопривреду у последњих пар година пољопривредну стручну службу у Врбасу субвенционисао са 70 милиона динара, те да оно што представља изазов за све у овој сарадњи, посебно за запослене и менаџмент Пољопривредне стручне службе у Врбасу, јесте примена најсавременијих достигнућа, сазнања и технологије како би наша пољопривредна газдинства учинили конкурентнијим и одрживим.

Директор Пољопривредне стручне службе Врбас Александар Ђуричковић, подсетио је ова служба својим радом, осим општине Врбас, покрива и општине Кулу, Србобран и Бечеј, где је у приватном и државном власништву 142.000 хектара обрадивих површина. Он је навео да је реч о општинама, које по статистици, спадају ред оних са најплоднијим ораницама у Војводини, указујући да је Пољопривредна стручна служба на услузи пољопривредницима ових општина у домену саветодавног посла, анализе земљишта, издавања фитосертификата, подршке у саветовању у вези са третирањем земљишта, као и све остале прогнозе потребне пољопривредницима за боље приносе. Ђуричковић је указао да посебну пажњу у свом раду ова служба обраћа на јачању свести о значају очувања животне средине и стварању навика за рационалну употребу средстава за заштиту биља и минералних хранива. На овај начин се посебно доприноси очувању природних ресурса и унапређењу производње, како би она била економичнија, квалитетнија и здравствено безбеднија.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"