Велико интересовање послодаваца за подршку НСЗ

Пред препуном салом Скупштине општине, у Врбасу је данас организована промоција 12 јавних позива и конкурса Националне службе за запошљавање за 2019. годину. За активне мере запошљавања држава ће ове године издвојити четири милијарде динара.

Више десетина заинтересованих послодаваца и бројни представници јавног сектора имали су прилику да се ближе упознају са понудом и условима јавних позива и конкурса који су осмишљени као активне мере запошљавања, у циљу смањења незапослености и подршке послодавцима. Позиви отворени за послодавце и лица са евиденције незапослених подразумевају, између осталог, упошљавање нових радника, самозапошљавање, стручну праксу, јавне радове, могућност обуке, а посебан акценат стављен је на теже запошљиве групе. За ту намену држава из године у годину издваја све више средстава.

"Циљ презентације је да се послодавци у директном контакту са представницима Националне службе за запошљавање информишу о свим јавним позивима који су им намењени. НСЗ у овој години има буџет од чак четири милијарде динара, што је више него прошле године. Додатна средства од 550 милиона су на располагању из буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавање особа са инвалидитетом. Ни то није све јер ће нам додатна средства бити на располагању и из буџета Покрајинске владе, за реализацију Акционог плана запошљавања, и буџета локалних самоуправа, за реализацију локалних акционих планова запошљавања. Желим да искористите средства која су вам на располагању, да интензивирамо сарадњу и да заједничким снагама још више смањимо незапосленост и отворимо нова радна места. Национална служба за запошљавање има добру сарадњу са републичким органима, са Покрајинском владом и са локалним самоуправама на територији Јужнобачког округа. Истакла бих веома добру сарадњу са општином Врбас која сваке године издваја одређена средства у циљу смањивања броја незапослених лица", рекла је Видовић и позвала послодавце да у лепези понуда пронађу најповољнију за себе, затраже подршку и реализацијом идеје развију своје бизнисе и упосле нове људе.


Иначе, на евиденцији НСЗ у Врбасу крајем фебруара било је забележено 4.997 незапослених лица, за 2 одсто мање у односу на исти период претходне године. Према старосној структури, 19 одсто незапослених је до 30 година старости, а 31 одсто преко 50 година. Образовна структура незапослених показује да је 31 одсто без квалификација или су нискоквалификовани, средње образовање има 59 одсто незапослених, а високо 10 одсто. Током 2018. године са евиденције је запослено 1.497 лица.

Милан Глушац, председник општине Врбас, није крио задовољство великим одзивом послодаваца на промоцију коју је организовала НСЗ, и изразио уверење да то доказује да је понуда државних органа квалитетна, те да послодавци имају своје визије развоја које треба подржати. "За нашу локалну самоуправу веома је важно да имамо добар, партнерски однос са послодавцима, а ови програми који се данас промовишу, начин су да те односе учвршћујемо. Уз све што је за послодавце обезбедила републичка и покрајинска влада и Национална служба за запошљавање, и општина Врбас ће у наредном периоду расписати један конкурс за мала и средња предузећа за субвенционисање камате у кредитима за предузетнике, након што смо сличан пројекат имали са пољопривредницима. За активне мере запошљавања ми смо из општинског буџета издвојили око пет милиона динара и та средства обезбеђују нова запослења, што јесте један од циљева локалне самоуправе", рекао је Глушац. Он је подсетио да општина Врбас већ спроводи пројекат дуалног образовања, "како би се млади људи на време припремали за радна места до којих могу лакше стићи и одмах се запослили након школовања".      
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"