"Carnex" и еколози обележили Светски дан шума

Садњом 33 стабла храста и јавора у Куцури, Индустрија меса "Carnex", заједно са Еколошким покретом Врбаса, обележила је 21. март - Светски дан шума. У акцији пошумљавања учествовали су чланови еколошке секције Основне школе "Братство-јединство", Удружења младих и Добровољног ватрогасног друштва из Куцуре.

"Део улице на самом излазу из села некада је био грађевинска депонија, па ће нови дрворед за становнике представљати важну зелену заштитну зону. Просечан човек удахне око 9,5 тона ваздуха годишње, од чега кисеоник чини само 23%, од кога опет може употребити само трећину. Према грубој рачуници, једној особи потребно је око 740 кг кисеоника годишње, односно седам или осам стабала да би се произвео кисеоник за једну особу. Само једно дрво јавор, који може да достигне 12м висине са богатом крошњом ако расте око пет процената годишње, може да произведе око 100 кг кисеоника годишње, што нам је јасан показатељ колико је важно да водимо рачуна о сваком дрвету.

Ово је прва акција пошумљавања и само једна у низу активности заштите, очувања и унапређења животне средине, што је наше усмерење, али и наша одговорност као лидера. У том сегменту смо веома активни - годинама сарађујемо са Еколошким покретом Врбаса у акцијама санације школских дворишта, обале Великог бачког канала и осталих области, као и у пружању подршке на скуповима из области заштите животне средине.

Свест о важности очувања и заштите средине и бригу о заједници 'Carnex' показује од самог почетка пословања. Само у последњих неколико година, улагањем око 3 милиона евра, компанија је изградила постројење за потпуни биолошки третман отпадних вода, где се преради 2.300 м3 отпадне воде дневно, што одговара загађењу од 40.000 еквивалент становника. Осим тога, 'Carnex' посебно води рачуна о енергетској ефикасности и смањењу загађења на свим нивоима производног процеса, укључујућу и паковања производа, као и о потребама заједнице - од донација у спорту, образовању и здравству, донација у производима.  У разним акцијама у сарадњи са Црвеним крстом, Банком хране и другима, 'Carnex' је до сада донирао неколико десетина тона производа, који су дистрибуирани широм Србије, чиме је обезбеђен бар један оброк за неколико стотина хиљада људи", наводи се у саопштењу компанија "Carnex".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"