"Кувари великог срца" испекли 15.500 палачинки

Стотинак професионалних и будућих кувара из Србије и иностранства испекло је јуче у Врбасу 15.500 палачинки и тако закуцало на врата Гинисове књиге рекорда. Да ли ће бити остварен и овај циљ на крају неће бити ни толико важно, јер су остварени сви други, много важнији, које су организатори поставили пред себе - дружило се и забављало на стотине Врбашана и њихових гостију из многих градова Србије, још једном је јавности скренута пажња на децу са посебним потребама, и указано да разним активностима, као што је била и ова манифестација, афирмишући солидарност и хуманост, можемо допринети њиховој инклузији и побољшању статуса ових људи у друштву.

Удружење грађана "Мултиарт" и хуманитарна организација "Chefs for life" из Италије, уз подршку несебичних волонтера, општине Врбас и бројних спонзора, приредили су спектакл од једноставног чина из сваке породичне кухиње - печења палачинки. Број припремљених посластица који је забележен након осам сати рада на ужареним тигањима - чак 15.500, омогућио је да се осладе баш сви који су то пожелели, и то у количини у којој су пожелели. И још је било да се односе у све установе, болнице, старачке домове, народне кухиње, ето толико је палачинки јуче испечено на платоу испред Центра за физичку културу.   

Манифестацију "Кувари великог срца" покренули су главни кувари Даниел Микшић и Љубица Комленић, Борис Бијеловић из УГ "Мултиарт", као и оснивач организације "Chefs for life" Диего Тоскани. Пун допринос догађају дали су студенти и средњошколци из образовних установа Новог Сада, Сомбора, Руме, Врбаса, које школују будуће куваре и угоститељске техничаре.

"Општина Врбас увек подржава све хуманитарне акције које имају за циљ подршку младима са посебним потребама. Једна од њих, и то веома успешна и одлично посећена, била је и акција организација 'Chefs for life' и 'Мултиарт'. Организаторима смо на располагање ставили ресурсе Центра за физичку културу и Туристичке организације општине Врбас, помогли им у набавци опреме за печење палачинки, јер је наша обавеза, али и жеља, да дамо подршку пројектима који имају за циљ инклузију деце са посебним потребама. Рекорд је оборен, што значи да заједно можемо да остваримо све циљеве, а солидарност коју смо манифестовали јуче, доказ је да је наше друштво хумано и у њему има места за све", рекао је дан након догађаја за vrbas.net Милан Глушац, председник општине Врбас.

Подршка манифестацији стигла је и од бројних других служби, установа, предузећа, организација - Полицијска станица Врбас и Полицијска управа Нови Сад презентовали су своје вештине младим људима који су посетили догађај, разна удружења грађана припремали су специјалитете разних националних кухиња, изведен је богат културно-уметнички програм, а најмлађи су уживали уз мађионичара Карла Великог и чланове студија "Жељко Весељко". 

"Полицијска станица Врбас је већ четири године присутна са пројектом 'Стратегија полиције у заједници' и циљ нам је да се приближимо грађанима. Један од првих партнера у овој причи било на је УГ 'Мултиарт' и тако да смо били пресрећни када смо добили позив да учествујемо у овој манифестацији", поручио је јуче окупљенима Владо Глођовић, начелник ПЦ Врбас.

"Од 700 манифестација, колико се налази у нашем календару, ова је једна од најбољих, управо зато што показује колико смо спремни да прихватимо различитости. Сви смо ми различити, а битно је да се узајамно поштујемо и да заједно радимо, живимо, сарађујемо и зато мислим да је ова манифестација од изузетног значаја за све нас", истакла је приликом отварања Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, која је, такође, подржала манифестацију у Врбасу.

 

КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...