"Кувари великог срца" испекли 15.500 палачинки

Стотинак професионалних и будућих кувара из Србије и иностранства испекло је јуче у Врбасу 15.500 палачинки и тако закуцало на врата Гинисове књиге рекорда. Да ли ће бити остварен и овај циљ на крају неће бити ни толико важно, јер су остварени сви други, много важнији, које су организатори поставили пред себе - дружило се и забављало на стотине Врбашана и њихових гостију из многих градова Србије, још једном је јавности скренута пажња на децу са посебним потребама, и указано да разним активностима, као што је била и ова манифестација, афирмишући солидарност и хуманост, можемо допринети њиховој инклузији и побољшању статуса ових људи у друштву.

Удружење грађана "Мултиарт" и хуманитарна организација "Chefs for life" из Италије, уз подршку несебичних волонтера, општине Врбас и бројних спонзора, приредили су спектакл од једноставног чина из сваке породичне кухиње - печења палачинки. Број припремљених посластица који је забележен након осам сати рада на ужареним тигањима - чак 15.500, омогућио је да се осладе баш сви који су то пожелели, и то у количини у којој су пожелели. И још је било да се односе у све установе, болнице, старачке домове, народне кухиње, ето толико је палачинки јуче испечено на платоу испред Центра за физичку културу.   

Манифестацију "Кувари великог срца" покренули су главни кувари Даниел Микшић и Љубица Комленић, Борис Бијеловић из УГ "Мултиарт", као и оснивач организације "Chefs for life" Диего Тоскани. Пун допринос догађају дали су студенти и средњошколци из образовних установа Новог Сада, Сомбора, Руме, Врбаса, које школују будуће куваре и угоститељске техничаре.

"Општина Врбас увек подржава све хуманитарне акције које имају за циљ подршку младима са посебним потребама. Једна од њих, и то веома успешна и одлично посећена, била је и акција организација 'Chefs for life' и 'Мултиарт'. Организаторима смо на располагање ставили ресурсе Центра за физичку културу и Туристичке организације општине Врбас, помогли им у набавци опреме за печење палачинки, јер је наша обавеза, али и жеља, да дамо подршку пројектима који имају за циљ инклузију деце са посебним потребама. Рекорд је оборен, што значи да заједно можемо да остваримо све циљеве, а солидарност коју смо манифестовали јуче, доказ је да је наше друштво хумано и у њему има места за све", рекао је дан након догађаја за vrbas.net Милан Глушац, председник општине Врбас.

Подршка манифестацији стигла је и од бројних других служби, установа, предузећа, организација - Полицијска станица Врбас и Полицијска управа Нови Сад презентовали су своје вештине младим људима који су посетили догађај, разна удружења грађана припремали су специјалитете разних националних кухиња, изведен је богат културно-уметнички програм, а најмлађи су уживали уз мађионичара Карла Великог и чланове студија "Жељко Весељко". 

"Полицијска станица Врбас је већ четири године присутна са пројектом 'Стратегија полиције у заједници' и циљ нам је да се приближимо грађанима. Један од првих партнера у овој причи било на је УГ 'Мултиарт' и тако да смо били пресрећни када смо добили позив да учествујемо у овој манифестацији", поручио је јуче окупљенима Владо Глођовић, начелник ПЦ Врбас.

"Од 700 манифестација, колико се налази у нашем календару, ова је једна од најбољих, управо зато што показује колико смо спремни да прихватимо различитости. Сви смо ми различити, а битно је да се узајамно поштујемо и да заједно радимо, живимо, сарађујемо и зато мислим да је ова манифестација од изузетног значаја за све нас", истакла је приликом отварања Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, која је, такође, подржала манифестацију у Врбасу.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"