Обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на спомен обележја и костурнице на Градском гробљу, у центру Врбаса, те у улицама Маршала Тита и Ивана Милутиновића, подигнутим у знак сећања на борце и цивиле страдале у Другом светском рату, војнике Црвене армије, као и страдале у ратовима од 1991. до 1999. године, данас је обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом.

Овим поводом венце су положили руководство општине Врбас, представници локалне организације СУБНОР-а, затим локалних одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Српске радикалне странке, те Удружења српско-руског пријатељства.

Окупљенима су се обратили Вељко Миловић, председник ОО СУБНОР, и Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Великом победом над фашизмом на данашњи дан пре 74. година завршен је Други светски рат. 09. маја 1945. године Немачка је потписала безусловну капитулацију. Наша земља као део савезничког фронта, дала је велики допринос тој победи.  
 
Победа над фашизмом једна је од највећих цивилизацијских вредности. Одајући поштовање свим антифашистима који су дали своје животе за слободу, желим и овом приликом да истакнем да је антифашизам наше историјско наслеђе које ћемо са поносом унети у европску породицу народа, која, такође, као основне чува исте вредности. Извојевана слобода и животи припадају целом свету, оном који је настао на рушевинама, као победа над фашизмом који представља једно од највећих зала у историји човечанства. Обавеза нам је да за будуће генерације сачувамо сећање на ту велику победу, поднете жртве наших народа и остварене вредности. Памтићемо и славити јунаке који су донели слободу. Уз искрену жељу да полазећи од вредности које су водиле борце против нацизма и фашизма, и даље развијамо слободу, разумевање, толеранцију и сарадњу у Србији и нашој вишенационалној заједници, честитам грађанима општине Врбас 09. мај - Дан победе и Дан Европе", рекао је Глушац.

Председник СУБНОР-а Вељко Миловић подсетио је окупљене на страдања наших народа у борби са окупаторима, на велике битке и још веће победе, уз посебно истицање 300.000 храбрих бораца који су положили своје животе за слободу домовине.

У културно-уметничком програму учествовали су ученици основних школа"„Петар Петровић Његош" и "20. октобар".

     

    

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...