Министри Триван и Ружић посетили Врбас

Министри у Влади Републике Србије, Бранко Ружић и Горан Триван, и потпредседник Народне Скупштине РС Ђорђе Милићевић, заједно са сарадницима, посетили су јуче Врбас. Они су се прво задржали у скоро двочасовном разговору са грађанима, организованом у биоскопу "Југославија", а затим се сусрели са руководством локалне самоуправе и разменили мишљења о темама из области заштите животне средине, наредној фази ремедијације Великог бачког канала и отварању пречистача отпадних вода за Врбас и Кулу, те могућностима сарадње и подршке које би ова министарства могла пружити општини Врбас.

Министре Ружића и Тривана и потппредседника НС Милићевића, примили су Милан Глушац, председник општине Врбас, Марјана Мараш, председница СО, Миљана Штулић, заменица председника општине, Сања Жигић, посланица у Скупштини АП Војводине, те чланови Општинског већа Бојан Периз и Јована Вујтовић.

"Врбас ускоро очекује стављање у потпуну функцију Пречистача за прераду отпадних вода. Оптерећени смо низом проблема из прошлости, али је сада важно да се приступа ремедијацији Великог бачког канала, а још је важније да 05. јуна, заједно са Европском делегацијом, Владом Србије, Покрајинском владом и локалном самоуправом, потписујемо Меморандум о разумевању који третира ремедијацију најзагађенијег дела тока ВБК. После толико година опште небриге коначно улазимо у то и то је почетак краја те велике агоније. Ако све буде текло како треба, за неколико годинама имаћемо чист водоток, а до тада ће сви они који упуштају непрерађене воде у канал морати то да престану и понашају се одговорно, у складу са законима. За ремедијацију су потребна огромна средства, али ће проблем бити решен, колико год да то буде коштало и трајало. Врбашани могу да очекују безбедну технологију чишћења и главни задатак нашег министарства биће надзирање управо тих технологија. Једино не долази у обзир употреба било каквих прљавих технологија", нагласио је Горан Триван, министар заштите животне средине.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, истакао је да у први план добру сарадњу општине Врбас и министарства које води, коју треба унапређивати на начин да локална самоуправа кроз сваки пројекат унапређује свој сервис и буде ближа грађанима. "Е-управа је нешто у чему је Врбас један од лидера у читавој Србији. То је веома значајно са аспекта појефтињења и убрзања услуга. Разговарали смо и о неким могућностима и фондовима који су у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе и сматрам да постоји шанса да подржимо успостављање е-парламента у општину Врбас, да се уреди скупштинска сала, технички и технолошки, у складу са 21. веком. Такође, општина Врбас, заједно са општином Кула, имају могућност да учествују на конкурсу нашег министарства и Владе Швајцарске, у области успостављања доброг капацитета рада заједничког предузећа које управља Централним пречистачем за прераду отпадних вода", рекао је Ружић и изразио спремност да помогне у прибављању сагласности за квалитетно кадровско попуњавање овог заједничког предузећа. 

Председник општине Врбас Милан Глушац поручио је министрима да ће локална самоуправа учинити све да буде поуздан партнер вишим органима власти у сваком пројекту, а посебно у пројектима заштите животне средине, за које су сви Врбашани снажно заинтересовани, пре свега због свог здравља". "Општина Врбас ће се додатно ангажовати на пословима изградње канализационе мреже у свим селима, чиме би обезбедили да пречистач у будућности ради у пуном капацитету и ефикасније. За нас је посета министара Тривана и Ружића веома битна и због информације коју су нам пренели, а то је најава ангажовања за потребе кадровског опремања ЦППОВ, што је један предуслов да оно ради у пуној снази", рекао је Глушац и захвалио министрима и Влади Србије на подршци.

Марјана Мараш, председница Скупштина општине Врбас, истакла је да је посета министара и посланика део шире акције коју је покренуо посланички клуб СПС-а у Народној Скупштини, која подразумева обилазак градова у Србије и разговор са грађанима и руководствима локалних самоуправа. "Исказана нам је безусловна спремност за сарадњу и подршку, посебно у области заштите животне средине и области управе. Министри су нас упутили у могућности и понуду разних конкурса и фондова, од акција пошумљавања до подршке за међуопштинска заједничка предузећа, опремања скупштинских сала и  других. За нас је посебно важна спремност ангажовања бројних ресурса државе на коначном решавању проблема Великог бачког канала", рекла је Мараш 

Уз разговор са грађанима у биоскопу, који је изазвао интересовање и серију питања бројних Врбашана, за делегацију која је посетила општину Врбас била је организована и посета Градском музеју Врбаса.

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...