Министри Триван и Ружић посетили Врбас

Министри у Влади Републике Србије, Бранко Ружић и Горан Триван, и потпредседник Народне Скупштине РС Ђорђе Милићевић, заједно са сарадницима, посетили су јуче Врбас. Они су се прво задржали у скоро двочасовном разговору са грађанима, организованом у биоскопу "Југославија", а затим се сусрели са руководством локалне самоуправе и разменили мишљења о темама из области заштите животне средине, наредној фази ремедијације Великог бачког канала и отварању пречистача отпадних вода за Врбас и Кулу, те могућностима сарадње и подршке које би ова министарства могла пружити општини Врбас.

Министре Ружића и Тривана и потппредседника НС Милићевића, примили су Милан Глушац, председник општине Врбас, Марјана Мараш, председница СО, Миљана Штулић, заменица председника општине, Сања Жигић, посланица у Скупштини АП Војводине, те чланови Општинског већа Бојан Периз и Јована Вујтовић.

"Врбас ускоро очекује стављање у потпуну функцију Пречистача за прераду отпадних вода. Оптерећени смо низом проблема из прошлости, али је сада важно да се приступа ремедијацији Великог бачког канала, а још је важније да 05. јуна, заједно са Европском делегацијом, Владом Србије, Покрајинском владом и локалном самоуправом, потписујемо Меморандум о разумевању који третира ремедијацију најзагађенијег дела тока ВБК. После толико година опште небриге коначно улазимо у то и то је почетак краја те велике агоније. Ако све буде текло како треба, за неколико годинама имаћемо чист водоток, а до тада ће сви они који упуштају непрерађене воде у канал морати то да престану и понашају се одговорно, у складу са законима. За ремедијацију су потребна огромна средства, али ће проблем бити решен, колико год да то буде коштало и трајало. Врбашани могу да очекују безбедну технологију чишћења и главни задатак нашег министарства биће надзирање управо тих технологија. Једино не долази у обзир употреба било каквих прљавих технологија", нагласио је Горан Триван, министар заштите животне средине.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, истакао је да у први план добру сарадњу општине Врбас и министарства које води, коју треба унапређивати на начин да локална самоуправа кроз сваки пројекат унапређује свој сервис и буде ближа грађанима. "Е-управа је нешто у чему је Врбас један од лидера у читавој Србији. То је веома значајно са аспекта појефтињења и убрзања услуга. Разговарали смо и о неким могућностима и фондовима који су у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе и сматрам да постоји шанса да подржимо успостављање е-парламента у општину Врбас, да се уреди скупштинска сала, технички и технолошки, у складу са 21. веком. Такође, општина Врбас, заједно са општином Кула, имају могућност да учествују на конкурсу нашег министарства и Владе Швајцарске, у области успостављања доброг капацитета рада заједничког предузећа које управља Централним пречистачем за прераду отпадних вода", рекао је Ружић и изразио спремност да помогне у прибављању сагласности за квалитетно кадровско попуњавање овог заједничког предузећа. 

Председник општине Врбас Милан Глушац поручио је министрима да ће локална самоуправа учинити све да буде поуздан партнер вишим органима власти у сваком пројекту, а посебно у пројектима заштите животне средине, за које су сви Врбашани снажно заинтересовани, пре свега због свог здравља". "Општина Врбас ће се додатно ангажовати на пословима изградње канализационе мреже у свим селима, чиме би обезбедили да пречистач у будућности ради у пуном капацитету и ефикасније. За нас је посета министара Тривана и Ружића веома битна и због информације коју су нам пренели, а то је најава ангажовања за потребе кадровског опремања ЦППОВ, што је један предуслов да оно ради у пуној снази", рекао је Глушац и захвалио министрима и Влади Србије на подршци.

Марјана Мараш, председница Скупштина општине Врбас, истакла је да је посета министара и посланика део шире акције коју је покренуо посланички клуб СПС-а у Народној Скупштини, која подразумева обилазак градова у Србије и разговор са грађанима и руководствима локалних самоуправа. "Исказана нам је безусловна спремност за сарадњу и подршку, посебно у области заштите животне средине и области управе. Министри су нас упутили у могућности и понуду разних конкурса и фондова, од акција пошумљавања до подршке за међуопштинска заједничка предузећа, опремања скупштинских сала и  других. За нас је посебно важна спремност ангажовања бројних ресурса државе на коначном решавању проблема Великог бачког канала", рекла је Мараш 

Уз разговор са грађанима у биоскопу, који је изазвао интересовање и серију питања бројних Врбашана, за делегацију која је посетила општину Врбас била је организована и посета Градском музеју Врбаса.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"