Почео III Равно Село Филм Фестивал

Пројекцијом филма Краљ Петар Први, редитеља Петра Ристовског, те музичким наступима Ане Станић, Душице Новаковић, Мирне Радуловић, Ксеније Мијатовић и Луке Мараша, уз пратњу Новосадске филхармоније, свечано је отворен трећи Равно Село Филм Фестивал. Током три дана фестивала биће приказано четири филма у главном такмичарском програму и осам филмова у омладинском програму студената Академија уметности из Новог Сада и Цетиња.

Првој пројекцији претходила је конференција за медије на којој се говорило о програму фестивала, али и о томе докле се стигло у реализацији главног циља овог културног догађаја - изградњи новог Дома културе у Равном Селу.

"Надам се да смо веома близу почетку реконструкције Дома културе у Равном Селу. Главни пројекат реконструкције је завршен и почетком наредне недеље добићемо грађевинску дозволу за радове. Веома сам срећан због тога јер то је била и наша мисија. Фестивал смо покренули да бисмо скренули пажњу на Дом културе, и надам се да ће у будућности све расти, и Равно Село Филм Фестивал, и Дом културе, и број филмова на смотри, и интересовање за фестивал", рекао је Лазар Ристовски, оснивач РСФФ.Сања Жигић, чланица Организационог одбора и посланица у Скупштини АП Војводине, изразила је задовољство што општина Врбас и Равно Село трећу годину имају прилику да буду домаћини овако значајног културног догађаја. "Равно Село Филм Фестивал сваке године удахне нови живот нашој општини, окупи на хиљаде људи, и зато очекујемо да фестивал живи дуго. Циљ нам је да се култура врати у наше друштво не на мала већ на велика врата. Општина Врбас ће и даље пружати подршку Равно Село Филм Фестивалу и надамо се да ћемо већ следеће године бити под кровом новог Дома културе", рекла је Сања Жигић.

Према програму, у суботу и недељу, 22. и 23. јуна, биће приказана четири филма у такмичарском програму: Човек који је купио месец, редитеља Паола Зуке (Италија), Између дана и ноћи, редитеља Андра Мартиновића (Црна Гора), Такси блуз - Мирослава Стаматова (Србија), и Последњи Србин у Хрватској - Предрага Личине (Хрватска и Србија). Фестивал додељује две награде за дугометражни дебитантски филм и једну за краткометражни омладински филм. Златни клип фестивала за најбољи филм је награда од 1.500 еура, док је награда за најбољи филм по избору публике 1.000 еура. Жири ће на последњој вечери прогласити победнике у обе категорије, и доделити Златни клип фестивала за најбољи филм у програму краткометражног омладинског филма у износу од 500 еура.

Жиријем главног такмичарског програма председава Маријана Јанковић, док су остали чланови Дарко Бајић и Александар Протић. Жири публике чине: Маја Мараш, Веселин Црновчић и Маја Милинић. Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса и продуцентске куће Zillion film.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"