ГИЗ за компостилиште донира 420.000 евра

На основу Споразума о учешћу у ГИЗ пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена - ДКТИ", у општини Врбас потписан је уговор о донацији Немачке развојне сарадње - ГИЗ у износу од 420.000 евра, за успостављање одрживог система управљања отпадом и увођења циркуларне економије у овој области, саопштено је из локалне самоуправе.

"Уговором о донацији предвиђена је изградња постројења за компостирање биоразградивог (зеленог) отпада и набавка пратеће опреме, а у циљу смањења отпада који се одлаже на депонију. Такође, на овај начин смањила би се емисија гасова са ефектом стаклене баште и истовремено производио компост. Постројење ће имати капацитет за обраду 2.000 тона зеленог отпада годишње, а произведени компост се даље може користити као замена за органско ђубриво у пољопривреди или као материјал за покривање постојеће депоније. Изградња овог постројења отвара могућност и за нова радна места.

Осим изградње постројења и пратеће инфраструктуре на постојећој депонији, општина Врбас планира и успостављање рециклажног центра и трансфер станице на истој локацији. Као додатна подршка унапређењу система управљања отпадом на територији општине Врбас и успостављања система одвојеног сакупљања отпада, пројекат ГИЗ-а обезбедио је општини Врбас и камион за одношење смећа.

Као једна од општина у оквиру региона за управљање отпадом за град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Србобран, Темерин, Врбас и Жабаљ, подршка ГИЗ-а у изградњи постројења у Врбасу допринеће унапређењу система на регионалном нивоу. Постројење је планирано у складу са регионалним планом за управљање отпадом овог региона, као и локалним планом управљања отпадом општине Врбас, а претходила му је и студија изводљивости.

Како тренутно количина одвојеног сакупљања рециклабилних материјала и биоразградивог отпада није на задовољавајућем нивоу, унапређењем система побољшаће се стање у области заштите животне средине, као и услови за искоришћење додатних економских потенцијала. Такође, општина Врбас у сарадњи са ГИЗ пројектом ради на укључивању неформалних сакупљача секундарних сировина у званични систем управљања отпадом успостављањем задруге неформалних сакупљача, који ће додатно допринети њиховом економском оснаживању и формализацији њиховог рада", наводи се у саопштењу.

Милан Глушац, председник општине Врбас, који је потписао уговор са ГИЗ-ом, истакао је да ће кроз реализацију овог великог пројекта Врбас и околина добити место за обраду отпада по савременим европским стандардима, те као резултат тога здраву животну средину. "Као крајњи резултат треба да добијемо затворену и санирану постојећу депонију. Прво смо добили донацију вредну 200.000 евра а то је био камион за одношење смећа, сада прелазимо у нову фазу а то је изградња компостилишта, а следи нам изградња трансфер станице. Задовољни смо што успевамо да пронађемо своје место у међународним пројектима који доприносе унапређењу квалитета живота наших грађана", рекао је Глушац. 

 

КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...