Лабудовићу уручена "Златна сова"

На свечаној академији у Заводу за издавање уџбеника у Источном Сарајеву, књижевнику из Врбаса Горану Лабудовићу Шарлу додељена је плакета ''Златна сова'' за рукопис романа ''Ветрушка у данима неба''. Плакету Лабудовићу пред великим бројем званица из света јавног, културног и универзитетског живота Републике Српске, уручио је директор Завода Раде Ристовић. Свечана академија у Источном Сарајеву уприличена је и поводом 20. година од објављивања првог уџбеника у Републици Српској. 

Председник жирија проф. др Јован Делић рекао је да у овогодишњој конкуренцији Лабудовићев роман био убедљиво најбољи, "разбокореног језика, јасне форме и идеје о оном најбољем у човеку, о доброти, решености и ентузијазму за опште, народно добро у једном изнимно тешком времену". Др Драгана Бедов истакла је да је "језик и стил какав је у свом роману донео Горан Лабудовић Шарло, у сагласју је са светлим традицијама које је српској књижевности даровао Милош Црњански".

Захваљујући на награди, Лабудовић је Заводу за издавање уџбеника пожелео да у наредних десет година буде десет пута више уџбеника, стручне литературе, романа и књижевности за децу. "Ентузијазам је покретачка снага света и сви ви у Републици Српској то добро знате. Изузетно сам почаствован овом наградом и у мени имате не само пријатеља, већ и човека спремног да у наредним годинама помогне у афирмацији циљева и програма", рекао је Лабудовић. Књижевник из Врбаса је за две своје књиге поезије чији је издавач Народна библиотека „Данило Киш”, награђен угледним наградама.

Свечаност у Источном Сарајеву била је прилика и да Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих и главни и одговорни уредник листа Траг, промовише Фестивал и врбаску библиотеку, која је позната по својим књижевним програмима и часопису за књижевност, уметност и културу.

 

КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

22. феб 2020. КУЛТУРА

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

Доделом књижевне награде "Небојша Деветак", уручењем покл...

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

20. феб 2020. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

19. феб 2020. КУЛТУРА

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

Народна библиотека "Данило Киш" обележиће у петак, 21. фе...

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

11. феб 2020. КУЛТУРА

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

Афористичар, сатиричар и дечији песник Веселин Милићевић ...