Врбас део пројекта "Активне девојчице"

У Врбасу се одржава дводневна радионица за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке као део пројекта "Подршка спорту и физичкој активности девојчица – Активне девојчице", који се спроводи у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија. Радионица је намењена наставницима физичког васпитања из основних школа, тренерима локалних спортских клубова и другим спортским стручњацима, који раде са девојчицама основношколског узраста.

Учеснике радионице јуче су посетили Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, и Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Циљ овог пројекта је да се што више девојчица узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности које се одржавају у њиховим основним школама. Подаци с терена говоре да у основним школама ниво физичке и спортских активности код ученица и са узрастом опада. То је био мотив да се приступи писању оваквог пројекта у ЕУ формату. Идеја ових стручних скупова, који обухватају бројне активности, је и унапређивање вештина и компетенција спортских стручњака за рад са девојчицама овог узраста. Главно питање на које ови стручни скупови треба да понуде одговор, јесте како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу и како их задржати у спорту", рекао је Батез и подсетио да је крајем маја кроз овај пројекат шест војвођанских основних школа опремљено новом спортском опремом и реквизитима за одржавање часова физичког васпитања.

Милан Глушац, председник општине, оценио је да је за Врбас веома важно и корисно да буде део прекограничних пројеката и да буде партнер покрајинских секретаријата у њиховој реализацији, јер сваки од њих доноси бенефит заједници и развој друштва. "Покрајински секретаријат за спорт и омладину помаже нам на сваки начин да одржимо Врбас градом спорта. Овај пројекат требао би да донесе већу физичку активност међу нашим девојчицама, што је добро за њихово здравље и развој, док ће корист од опремања спортском опремом и реквизитима имати још већи број младих. Одлична искуства у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину, гарант су за успешну реализацију и свих будућих пројеката које припремамо", рекао је Глушац.  

Пројекат се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија, где је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, први пут од свог оснивања, водећи партнер, уз подршку партнера из Мађарске, општине Сентеш и Сквош клуба Тиса из Сегедина. У Војводини се спроводи у шест општина: Врбас, Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац и Мали Иђош. Пројекат "Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице" суфинансира Европска унија кроз Интеррег ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска - Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет за реализацију пројекта износи 210.865,04 евра.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"