Врбас део Европске недеље мобилности

На предлог Савета за безбедност саобраћаја, општина Врбас придружиће се ове године Европској недељи мобилности, која се обележава од 16. до 22. септембра. Ова европска иницијатива подстиче градове на увођење мера одрживог транспорта и позива људе да промене понашање у саобраћају – опредељујући се за алтернативне видове превоза уместо аутомобила. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и вожња бициклом док је слоган кампање "Пешачите са нама!"

"Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови превоза, апелује на смањење употребе возила која користе фосилна горива у циљу смањења емисије угљен-диоксида, и указује на потребе заштите животне средине. Током недеље биће организоване разне активности попут акције заједничке вожње бициклима и акције 'Car free day' - 'Дан без аутомобила'. Заједничка вожња биће прилика да се укаже на проблеме са којим се сусрећу бициклисти у погледу безбедности саобраћаја и недостатка инфраструктуре која би промовисала чешћу и већу употребу алтернативних врста превоза. 'Car free day' донеће затварање централног дела града за саобраћај, али ће истовремено он бити испуњен децом која ће имати прилику да својим цртежима на коловозу, оставе поруке о томе шта мисле о пешачењу, бициклизму, заштити животне средине, обиму уобичајеног саобраћаја у граду и сличним темама. Такође, имаћемо и трибине на којима ће се говорити о стратешким документима Европске уније у овој области - једном који промовише одрживу урбану мобилност и другом који се бави енергетски одрживим развојем и климатским променама", рекао је Александар Николић, члан Савета за безбедност саобраћаја и координатор прве Европске недеље мобилности у Врбасу.

Према утврђеном плану, предавања су заказана за среду, 18. септембар, са почетком у 10.00 часова у просторијама општине Врбас, док је "Car free day" у петак, 20. септембра. Заједничка вожња бициклиста Врбаса предвиђена је за четвртак, 19. септембар. Рута којом ће се заједно возити бројни Врбашани изгледа овако - улица Маршала Тита, V пролетерске бригаде, Саве Ковачевића, Бачка улица, део Ивана Милутиновића, Његошева, Светозара Марковића, поново део Бачке улице, Народног фронта и завршетак у центру града. Окупљање бициклиста је у 17.30 часова, а вожња креће у 18.00 часова. Организатори скупа, уз подршку донатора Фондације "Хајнрих Бел", обезбедили су поклон мајце за учеснике, са мотивима прве критичне масе бициклиста у Врбасу.

Европска недеља мобилности се обележава у преко 2.000 градова и више од 50 држава широм света. Ове године има фокус на безбедно пешачење и вожњу бицикла, те корисност које овакав вид кретања може да има на здравље, животну средину и на буџет грађана. Активан начин транспорта не емитују штетне гасове, чува кардио-васкуларни систем и одржава тело здравијим.

     

КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

16. јан 2020. КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

Поводом обележавања СВЕТОСАВСКИХ ДАНА 2020, Одељење за де...

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

14. јан 2020. КУЛТУРА

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

У најужи избор за књижевну награду "Златни сунцокрет" жир...

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

13. јан 2020. КУЛТУРА

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

Роман Горана Лабудовића Шарла "Ветрушка у данима неба" у ...

"Скулптура у теракоти, три погледа"

09. јан 2020. КУЛТУРА

"Скулптура у теракоти, три погледа"

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 14...

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

19. дец 2019. КУЛТУРА

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...