Патрон Епархије бачке прослављен у Врбасу

Светом архијерејском литургијом у Врбасу је у четвртак свечано обележен патрон Епархије бачке - Чудо светог архангела Михаила у Хони. Литургију испред Храма Вазнесења Господњег служио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, а саслуживали су епископи: будимски Лукијан, банатски Никанор, врањски Пахомије, крушевачки Давид, нишки Арсеније, далматински Никодим, осечкопољски и барањски Херувим, умировљени епископи Филарет и Јован, владике бачки Иринеј и мохачки Исихије, свештенство и монаштво Епархије бачке и других епархија СПЦ.

Честитајући епархијску славу, митрополит Порфирије подсетио је на историју чудесног догађаја који се прославља и на значај ангелских сила у животу сваког човека. "Искушења која имамо, проблеми на које наилазимо у свакодневном животу, увек долазе по промислу Божјем. Ми знамо да је Бог љубав, да нас воли и више него што можемо да замислимо. Ако је Бог као љубав послао на нас понеко искушење, ставио изазов пред нас, поставио је задатке које треба да решимо. Нису ти проблеми никада већи од снага духовних које носимо у себи, само је важно да имамо одлучну вољу, јеванђелску веру и поверење у Бога. Смисао свога постојања треба да тражимо у храму Божјем, баш онако како су кроз векове то чинили и наши преци, показујући да је Црква простор снаге, идентитета, али истовремено и извор живота вечнога. И када није било државе у нашем народу – а много више је није било него што је она постојала – наш народ је живео свестан онога што он јесте, свестан свога идентитета, јер је био утемељен вером у Христа и Црква је била оно што му је давало снагу", навео је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Обележавање патрона у Врбасу била је прилика да се у чин протонамесника произведе 21 презвитер, у чин протојереја 24 протонамесника, док је правом ношења напрсног крста одликовано пет протојереја. Архијерејске грамате признања додељене су, на предлог епископа бачког Владу Глођовићу и Владимиру Врбашком, за изградњу Вазнесењског храма у Врбасу, као и за генералну обнову Ваведењског храма у Врбасу. Светој литургији присуствовао је Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за односе са црквама и верским заједницама, и председници општина Врбас Милан Глушац, Мали Иђош Марко Лазић и Бачки Петровац Срђан Симић. Део свете службе били су и хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској "Свети Јован Дамаскин", и појци Световаведењског храма у Врбасу.

Након свете архијерејске литургије одржан је културно-уметнички програм.

photo: eparhijabacka.info

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"