Бициклисти желе више простора за безбедну вожњу

Господари саобраћајница у Врбасу, барем на сат у само једном дану у години, у четвртак су били бициклисти. Још једна акција у оквиру Европске недеље мобилности, која траје од 16. до 22. септембра, јуче је донела промоцију безбедне вожње бицикла, а стотинак бициклисти свих узраста послали су јавности и надлежним органима снажну поруку да постоје и да им је потребна подршка за сигурну употребу превозног средства које чува здравље, не загађује околину, не заузима велики простор, не угрожава саобраћај...

"Ово је прилика да укажемо на проблеме пешака и бициклиста у нашем граду. Не ради се о дневној проблематици већ о теми којом се морамо позабавити дугорочније. Потребно је избећи неједнак третман код планирања и коришћења јавног простора, ставити нагласак на безбедност и бољи квалитет инфраструктуре, обезбедити пешацима и бициклистима сигурно кретање кроз окружење које се гради и развија по њиховој мери, али не и на уштрб других", рекао је Александар Николић, један од организатора Европске недеље мобилности који је јуче предводио критичну масу бициклиста.


Како неке од конкретних мера које се могу предузети у скорој будућности, а које ће се у облику захтева наћи и пред руководством општине Врбас, организатори акције, уз подршку свих учесника, истакли су да је неопходно покренути поступак израде техничке документације за реконструкцију и изградњу бициклистичке и пешаке стазе у индустријској зони и повезивање Врбаса и Куле бициклистичким стазама, затим решити проблем реконструкције пружног прелаза за пешаке и бициклисте на прузи Београд – Суботица, у улици Кларе Фејеш Мире, повећати број бициклистичких паркинга и паркинга са видео надзором, те прилагодити пешачку инфраструктуру у складу са законским решењима лицима са посебним потребама. Такође, они сматрају да је потребно изградити квалитетне тротоаре и пешачке стаза са минималном ширином од два метра, вратити централне градске зоне пешацима, повећати број зелених и парковских површина, као и покренути поступак израде планске и техничке документације за уређење приобаља канала ДТД изградњом пешачких и бициклистичких стаза, са спортско рекреативним садржајима.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"