Почела испорука материјала за помоћ избеглицама

Јово и Бранка Војновић из Равног Села, избеглице који је у ово место општине Врбас доселиле из Ријеке, први су са списка од 17 породица којима се од данас испоручује помоћ у грађевинском материјалу, појединачно вредним 4.500 до 9.000 евра а обезбеђеним кроз Регионални стамбени програм трајног збрињавања избегличких породица. Јову је двориште сада испуњено блоковима, цементом, цреповима и другим материјалом, које ће он заједно са Бранком и другим члановима породице, ћерком и унуком, искористити за потпуну реконструкцију старе куће у улици 7. јула.

"Овај програм спроводи се у општини Врбас од 2015. године. Овога пута имали смо проширење акције поделе грађевинског материјала и успели смо да обезбедимо додатна средства за све породице које у првом кругу поделе нису добиле подршку. Таквих породица било је укупно 19, а како су две одустале од учешћа, подршку је добило 17 породица које испуњавају све услове. Цео пројекат не бисмо успели да изведемо до краја да нисмо имали подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и вредну донацију Банка за развој Савета Европе. То је веома важно за нашу општину и наше грађане, јер избеглице које годинама живе са нама, неки од њих више од две деценије, можемо сада већ звати нашим грађанима", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа која је задужена за питања подршке избегличким породицама.

Она је истакла да ће реализатори пројекта имати разумевања за временске прилике које следе и вероватно немогућност да се огроман грађевински материјал који стиже кроз подршку, утроши у прописаним роковима, због чега ће рокови бити продужени. Илић је изразила наду да ће у будућности бити и нових сличних пројеката, као и задовољство због чињенице да веома брзо следи полагање камена темељца за изградњу 14 станова за избегличке породице у Врбасу. "За 14 станова пријавило се 28 породица и већ наредне недеље, уз подршку људи из Комесаријата за избеглице и миграције сачинити прелиминарну листу породица које ће добити станове. Још увек се проверава њихово имовно стање у Србији и земљи порекла, у току је завршна обрада података и надам се да ћемо ускоро успешно окончати и ову велику, тачније и највећу, акцију подршке и трајног збрињавања избегличких породица. После рока за жалбе имаћемо и коначну листу", рекла је Илић.

Регионални стамбени програм (РСП) представља заједничку иницијативу Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе. Циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема дуготрајног расељавања најосетљивијих избеглих и расељених лица, насталих након сукоба на територији бивше Југославије у периоду од 1991 - 1995. године, укључујући интерно расељена лица у Црној Гори од 1999. године, пружајући им трајна и одржива решења за стамбено збрињавање. Регионални стамбени програм се финансира из донаторских средстава којима управља Банка за развој Савета Европе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"