Врбас добио Оријентиринг клуб "Азимут плус"

У недељу је одржан I Трофеј Врбаса у оријентирингу. Домаћин једнодневног такмичења, у категорији спринт дистанца, био је новоосновани Оријентиринг клуб "Азимут плус" из Врбаса, а учествовало је око 150 такмичара из пет клубова из Војводине и осам клубова из остатка Србије.

"Оријентиринг је спорт у ком такмичари уз помоћ карте и компаса треба да за најкраће могуће време пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти. За разлику од атлетског кроса где се трчање у природи изводи на обележеној стази одређене дужине, у оријентирингу се такмичари крећу по непознатом терену, а да би то могли, користе се помоћним реквизитима - специјалном картом тог терена и компасом. Оријентиринг у Србији почео се развијати у оквиру планинарства, а од 1974. године Оријентиринг савез Србије укључен је у ИОФ - међународну асоцијацију која окупља националне спортске савезе. Последњих година расте популарност овог спорта, посебно од како је одлуком Министарства спорта и омладине оријентиринг уведен у школе", рекао је Вељко Радовић, секретар Оријентиринг савеза Војводине. 

Најмлађи спортски клуб у Врбасу, "Азимут плус", окупља љубитеље природе "од 7 до 77 година" и основан је на основу потребе и жеље једног броја грађана да се бави овим спортом. "Љубитељи кретања у природи сами су се организовали и пријавили војвођанском и српском савезу Оријентиринг клуб 'Азимут плус' из Врбаса. Окупљамо највише младе људе, у основним и средњим школама, а ми старији желимо да помогнемо у организацији рада. Сви ученици који желе да нам се придруже то могу учинити у контакту са својим професорима физичког васпитања, јер је овај спорт постао део школског програма. Трудимо се да учествујемо на свим такмичењима у Војводини и шире, да популаризујемо оријентиринг и изведемо што више људи из својих станова и кућа у природу", рекао је за vrbas.net Предраг Бајчета, један од оснивача Оријентиринг клуба "Азимут плус".  

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"