ЈКП "Комуналац": Искључење са мреже нема вазе са пресудом

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врбасу интервенисали су у четвртак у Равном Селу, после пријаве радника комуналног предузећа да им је седамдесетогодишњи мештанин коме су намеравали да искључе воду претио смрћу. Полицијски службеници изашли су на лице места и затим, у Полицијској станици, саслушали власника куће и узели изјаве од радника, након чега су сви пуштени.

Ради се о Равноселцу Божидару Царичићу који је недавно, како су пренели медији, добио судску пресуду према којој је ослобођен обавезе да Јавном комуналном предузећу "Комуналац" плати рачун за испоручену воду, уз образложење да није исправна за пиће.

Како се наводи се у саопштењу из Полицијске управе у Новом Саду, по налогу Основног јавног тужилаштва у Врбасу, против седамдесетогодишњег мушкарца биће поднета кривична пријава у редовном поступку, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело спречавање службеног лица у вршењу службене радње.

Овим поводом огласило се и Јавно комунално предузеће "Комуналац" саопштењем које преносимо у целости. 

"Радници ЈКП 'Кoмуналац' су данас у јутарњим часовима поступали по налогу за искључење, када су требали да на јавној површини/улици искључе корисника који годинама није плаћао воду и који није дозволио да се изврши контрола, очита и замени његов водомер. Индикативно је то да неко ко тврди да вода није за пиће и да неће да је плати, исту користи и не дозвољава да се утврди колико је воде потрошио, а посебно ако се има у виду да испред куће у којој живи стоји натпис да продаје саднице воћа.

Радницима ЈКП 'Комуналац' који су на терену обављали своје редовне послове, прећено је да ће бити упуцани уколико наставе да обављају своје радне задатке. Царичић је колима блокирао део јавне површине где је требало радним машинама да се приступи ради искључења и спречио их у томе.

Божидар Царичић из Равног Села је корисник воде из мреже јавног водовода који услугу није платио откада је основано ЈКП 'Комуналац',  односно од 2015. године, готово четири године није платио ниједан динар за воду коју је потрошио.

Овлашћена лица комуналног предузећа су у више наврата покушала да очитају водомер код Царичића, али су сваки пут спречена, о чему су сачињени записници. Царичић није дозволио да уђу на његов посед и да очитају водомер. У Равном Селу је извршена замена водомера у већини домаћинстава, изузев код Царичића који није дозволио замену водомера. ЈКП 'Комуналац' је писаним путем, препорученом пошиљком, обавестио Царичића да је у обавези да дозволи очитавање и замену старог водомера и одредио дан и време када ће се извршити наведене радње, али исти је капију закључао, чиме је онемогућио приступ мрежи и инструментима јавног водовода.

С обзиром на то да је Царичић континуирано, дужи временски период, спречавао да се изврши контрола његовог мерног места, као и да се замени стари водомер, издат је налог за искључење са водоводне мреже. Искључење са мреже јавног водовода није повезано са актуелном пресудом, нити са поступком који је у току. Процедура је у целости испоштована и примењени су прописи који се односе на све па и на Божидара Царичића.

ЈКП 'Комуналац' подсећа све кориснике да је обавеза плаћања воде, као и обавеза да се дозволи очитавање и замена старих водовода - законска обавеза. Апелујемо на појединце да не показују силу и не изричу претње радницима који спроводе закон и радом зарађују плату од које живе. На срећу ово је изоловани случај, јер већина корисника су друштвено одговорни и редовно плаћају своје рачуне, знајући да тиме доприносе и текућем пројекту изградње нове водоводне мреже ка свим селима општине Врбас", наводи се у саопштењу.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"