Српски гимназијалци из Будимпеште гости Врбаса

Након извођења у Србобрану, драмска секција Српске гимназије "Никола Тесла" из Будимпеште одиграла је и у Врбасу позоришни комад "Судбине у магли", представу која је овим средњошколцима омогућила да свој таленат већ сада представе публици у неколико европских држава. Уз позоришни наступ, ученици ове образовне установе имали су могућност да се друже и са својим вршњацима из Гимназије "Жарко Зрењанин", а упознавање је обележила обострано декларисана нада и намера да први контакт у будућности израсте у чврст облик сарадње.

Представа "Судбине у Магли" свој подложак нашла је у роману "Воз савести" Драгомира Дујмова, српског писца из Мађарске и професора српског језика и књижевности у овој образовној установи. На овај текст накалемила се драматургија и режија професорке Зорице Јурковић Ембер, затим сценографија професорке ликовне уметности Изабеле Борза, и на крају таленат и посвећеност ученика Српске гимназије у Будимпешти, па је тако у потпуности добијен уметнички производ и комплетна позоришна представа из људских ресурса ове школе, што их је све актере учинило бескрајно поносним.

"За нас је велика ствар што смо успели да дођемо у Војводину и захвална сам свима који су нам помогли да наступамо. Реч је о турнеји за коју смо конкурисали код Владине агенције у Мађарској, од које смо добили значајна средства да би смо се представили у матици и промовисали један од најснажнијих профила и активности наше школе, а то је драмска секција. Представа 'Судбине у магли' је врхунац дугогодишњег рада секције. Она отвара тему о којој се у Србији веома мало зна. Наиме, у периоду између два светска рата, двадесетих година прошлог века, између Краљевине Мађарске и Краљевине СХС постојао је међудржавни споразум о размени становништва и једна велика популација Срба из Мађарске, подстакнута обећањима, вратила се у своју прадомовину. Међутим, то није испало онако како су планирали и догодило се нешто што је једна трагична епизода у нашој историји. Број припадника српске заједнице у Мађарској тада се значајно смањио, а људи који су отишли у Србију деценијама су третирани као дођоши и нису имали статус као други људи", рекла је др Јованка Ластић, директорка Српске гимназије у Будимпешти. За припрему комада и игру у њему, према речима директорке, актери су добили бројне похвале, уз често истакнуту неверицу на који начин млади глумци умеју са толиком зрелошћу и озбиљношћу играти озбиљну представу и бавити се једном трагичном темом о којој се мало зна.

Пре извођења комада у биоскопу "Југославија", који је за ову прилику био испуњен до последњег места, ученици и професори Српске гимназије у Будимпешти били су гости Гимназије "Жарко Зрењанин", у којој су их дочекали директорка Татјана Кажић и председник општине Милан Глушац.  

"Почаствовани си топлим пријемом у Гимназији 'Жарко Зрењанин', а част нам је својим дочеком учинио и председник општине. Имали смо прилику да погледамо један филм овој установи и једну изложбу у галерији школе, те да разговарамо о могућој сарадњи са директорком и професорима Гимназије. У свему је учествовала и директорка Народне библиотеке, која је иницирала наш сусрет, на чему јој се веома захваљујем, и надам се да ћемо имати прилику да сарадњу материјализујемо у будућности. На нама је да пронађемо начин и канале за то", рекла је др Ластић.

Прилог ТВ Бачка.

КУЛТУРА

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

07. дец 2019. КУЛТУРА

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

Пројекат "Срби из Бугарске – поново у отаџбини" биће пред...

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

14. нов 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организује излож...

Дан домаћег филма и у Врбасу

12. нов 2019. КУЛТУРА

Дан домаћег филма и у Врбасу

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОКСрбија наставља реа...

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

11. нов 2019. КУЛТУРА

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у петак, 15...

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

28. окт 2019. КУЛТУРА

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

На 64. Међународном сајму књига у Београду, у петак, 25. ...