Српски гимназијалци из Будимпеште гости Врбаса

Након извођења у Србобрану, драмска секција Српске гимназије "Никола Тесла" из Будимпеште одиграла је и у Врбасу позоришни комад "Судбине у магли", представу која је овим средњошколцима омогућила да свој таленат већ сада представе публици у неколико европских држава. Уз позоришни наступ, ученици ове образовне установе имали су могућност да се друже и са својим вршњацима из Гимназије "Жарко Зрењанин", а упознавање је обележила обострано декларисана нада и намера да први контакт у будућности израсте у чврст облик сарадње.

Представа "Судбине у Магли" свој подложак нашла је у роману "Воз савести" Драгомира Дујмова, српског писца из Мађарске и професора српског језика и књижевности у овој образовној установи. На овај текст накалемила се драматургија и режија професорке Зорице Јурковић Ембер, затим сценографија професорке ликовне уметности Изабеле Борза, и на крају таленат и посвећеност ученика Српске гимназије у Будимпешти, па је тако у потпуности добијен уметнички производ и комплетна позоришна представа из људских ресурса ове школе, што их је све актере учинило бескрајно поносним.

"За нас је велика ствар што смо успели да дођемо у Војводину и захвална сам свима који су нам помогли да наступамо. Реч је о турнеји за коју смо конкурисали код Владине агенције у Мађарској, од које смо добили значајна средства да би смо се представили у матици и промовисали један од најснажнијих профила и активности наше школе, а то је драмска секција. Представа 'Судбине у магли' је врхунац дугогодишњег рада секције. Она отвара тему о којој се у Србији веома мало зна. Наиме, у периоду између два светска рата, двадесетих година прошлог века, између Краљевине Мађарске и Краљевине СХС постојао је међудржавни споразум о размени становништва и једна велика популација Срба из Мађарске, подстакнута обећањима, вратила се у своју прадомовину. Међутим, то није испало онако како су планирали и догодило се нешто што је једна трагична епизода у нашој историји. Број припадника српске заједнице у Мађарској тада се значајно смањио, а људи који су отишли у Србију деценијама су третирани као дођоши и нису имали статус као други људи", рекла је др Јованка Ластић, директорка Српске гимназије у Будимпешти. За припрему комада и игру у њему, према речима директорке, актери су добили бројне похвале, уз често истакнуту неверицу на који начин млади глумци умеју са толиком зрелошћу и озбиљношћу играти озбиљну представу и бавити се једном трагичном темом о којој се мало зна.

Пре извођења комада у биоскопу "Југославија", који је за ову прилику био испуњен до последњег места, ученици и професори Српске гимназије у Будимпешти били су гости Гимназије "Жарко Зрењанин", у којој су их дочекали директорка Татјана Кажић и председник општине Милан Глушац.  

"Почаствовани си топлим пријемом у Гимназији 'Жарко Зрењанин', а част нам је својим дочеком учинио и председник општине. Имали смо прилику да погледамо један филм овој установи и једну изложбу у галерији школе, те да разговарамо о могућој сарадњи са директорком и професорима Гимназије. У свему је учествовала и директорка Народне библиотеке, која је иницирала наш сусрет, на чему јој се веома захваљујем, и надам се да ћемо имати прилику да сарадњу материјализујемо у будућности. На нама је да пронађемо начин и канале за то", рекла је др Ластић.

Прилог ТВ Бачка.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"