Градски музеј добио још три слике Јожефа Пехана

Колекција слика Јожефа Пехана у Градском музеју Врбаса од јуче је богатија за три нова дела. Три портрета настала у техници "уље на платну", до сада у власништву породице Ђаконовић, а некада немачке породице Зајдл која је живела у Врбасу, у будуће ће се чувати у Градском музеју Врбаса, заједно са другим Пехановим сликама. До овог места стигле су захваљујући ангажовању појединих грађана и радника Градског музеја, а понајвише захваљујући Националном савету Мађара који је обезбедио новац за куповину слика. Заједно са сликама откупљени су и делови намештаја који је пре скоро једног века испуњавао кућу породице Зајдл, а који су Ђаконовићи касније, такође, наследили, раритетан и посебно вредан због чињенице да је и он осликан руком Јожефа Пехана. Као поклон установи која ће умети да чува културно наслеђе, Ђаконовићи су откупљеном делу придодали и око 190 докумената, сводечанстава, извода, фотографија и личних ствари из породице Зајдл, чији је део, уз слике, изложен на овим поводом осмишљеној изложби под називом – „Једна прича из комшилука“.

Посебну пажњу окупљених на отварању изложбе привукли су Пеханови уметнички радови на ручно рађеној гарнитури за седење, коју су, уз друге ствари, наследиле и сачувале сестре Јулија и Отилија Ђаконовић. Ови предмети до Ђаконовића су стигли преко Јулијине и Отилијине мајке Марије, која је у свом првом браку била део породице Зајдл, са којом је дуго друговао Јожеф Пехан, сликао их и фотографисао, осликавао намештај који се наручивали за свој дом.

„Задовољство нам је да ово што смо моја сестра и ја наследиле сада можемо да поделимо са свим људима, захваљујући Градском музеју Врбаса и Националном савету Мађара. Намештај који осликавао Јожеф Пехан је раритет примењене уметности и драго нам је да нам се пружила могућност да оставимо новим поколењима и свима који долазе у Градски музеј, артефакте и све друге предмете који у себи носе причу о томе како се некада живело у Врбасу. Ово је најбољи начин да се ова баштина трајно сачува“, рекла је приликом отварања изложбе Јулија Ђаконовић.

Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја Врбаса, истакла је да се прибављањем ових вредних уметничких предмета, као и докумената, захваљујући Националном савету Мађара, истински чува мађарско и немачко културно наслеђе у етнички веома шароликом Врбасу, чије су једно време обележиле управо ове две националне заједнице. „Слике и фотографије чланова породице Зајдл које су преко Јулије и Отилије Ђаконовић стигле до нас, створио је велики уметник Јожеф Пехан, у свом сликарском и фотографском атељеу. Овим се фундус Галерије 'Јожеф Пехан' додатно обогаћује и постаје све репрезентативнији, један од најважнијих у нашем Градском музеју“, рекла је Гргуровић.

Прилог ТВ Бачка.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"