Нове технологије као подршка слепим и слабовидим

За чланове Међумесне организације слепих и слабовидих Кула - Врбас - Оџаци, као и за њихове колеге из сродних организација из Чачка и Кикинде, јуче је у ЦФК "Драго Јововић" организована презентација рада и могућности апликације под називом синтетизатор за српски језик, који функционише на Андроид оперативном систему.

Апликацију је израдило Удружење корисника асистивних технологија, уз помоћ новосадске компаније АлфаНум - говорне технологије, и овај софтвер омогућава слепим особама да све што се налази на екрану мобилног телефона, чују гласовно на српском језику. Носилац пројекта је млади информатичар Никола Ђорђевић, и сам слепа особа и председник Градске организације слепих Београд. Овај пројекат подржало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Уз чланове Међуопштинске организације слепих и слабовидих Кула - Врбас - Оџаци, те Николе Ђорђевића и Дејана Томића, који су представљали организације слепих и слабовидих из Чачка и Кикинде, презентацији је присуствовао и Милан Глушац, председник општине Врбас. Он је овом приликом подсетио на традиционални добру сарадњу организација које окупљају људе са одређеним инвалидитетима и локалне самоуправе, али и истакао да је потребно ту подршку развијати и помоћи им новом, савременим технологијама, које значајно олакшавају свакодневно функционисање и живот. Глушац је предложио да се за ову врсту подршке помоћ потражи и код покрајинских и републичких органа власти, како би слепи и слабовиди бесплатно или по повлашћеним ценама добили смарт телефоне са инсталираним синтетизатором за српски језик.

Сви слепи посетиоци су након презентације могли бесплатно да преузму софтвер.

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...